Cell Biology Questions and Answers – Non-muscle Motility – 2

«
»

This set of Cell Biology Quiz focuses on “Non-muscle Motility – 2”.

1. The Wiskott-Aldrich syndrome is caused due the lack of functional ____________ protein.
a) ActA
b) Arf1
c) WASP
d) WAVE
View Answer

Answer: c
Explanation: Mammalian cells have a family of proteins (WASP/WAVE family) that activates Arp 2/3 complex at the site of stimulation near the plasma membrane. Patients of Wiscott-Aldris syndrome lack the functional WASP protein in their white blood cells.
advertisement

2. Fluorescently labeled ____________ can reveal the attachment sites of fibroblasts on substratum.
a) cofilin
b) flagella
c) vinculin
d) microtubules
View Answer

Answer: a
Explanation: Vinculin is a membrane-cytoskeletal protein that aids in adhesions within the mammalian cells. The sites of attachment between migrating fibroblasts on a substratum can be revealed by using fluorescently labeled vinculin.

3. Which of the following are used to study cell locomotion in fish?
a) myoblasts
b) oocytes
c) spermatocytes
d) keratocytes
View Answer

Answer: d
Explanation: Keratocytes are cells derived from epidermal covering of fish’s scales. Locomotion is studying using keratocytes because they posses rapid gliding movement and broad lamellipodium.

4. Advancing edge of the lamellipodium is filled with actin.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Actins are concentrated on the advancing edge of the lamellipodium because actin polymerization pushes the leading edge of a cell forward.
advertisement

5. When was the first experimental evidence provided for axonal outgrowth and motility?
a) 1907
b) 1807
c) 1847
d) 1947
View Answer

Answer: a
Explanation: Ross Harrison of Yale University performed a classic experiment in 1907 by culturing a piece of tissue from a frog’s developing nervous system. He cultured it in a tiny drop of lymphatic fluid and observed that the axons grew by a process of active outgrowth and elongation.

6. Which of the following acts as an attractant for axons?
a) netrin
b) porphyrin
c) integrin
d) laminin
View Answer

Answer: a
Explanation: Advancing tip (growth cone) of a cultured neuron makes a direct turn towards a diffusible protein called netrin. It acts as an attractant for axons growing in an early embryo.

7. Changes in cell shape occur due to changes in the orientation of cytoskeletal elements.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Changes in the orientation of cytoskeletal elements lead to changes in the cell shape. The changes in cell shape play an important role in the life and function of cells.
advertisement

8. Crawling of cells over a substratum is an example of _________________
a) chemotraction
b) neurodegenration
c) nonmuscle motility
d) muscular motility
View Answer

Answer: c
Explanation: Cells like fibroblasts and neuronal cells usually outgrow the specimen, when ultured over a substratum. This behavior is an exhibition of nonmuscle motility.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Cell Biology.

To practice all areas of Cell Biology for Quizzes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn