Cell Biology Questions and Answers – Cancer – Causes

«
»

This set of Cell Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Cancer – Causes”.

1. When was it discovered that there is a correlation between cancer and the environment?
a) 1675
b) 1775
c) 1875
d) 1975
View Answer

Answer: b
Explanation: It was first discovered in 1775 by a British surgeon, Percivall Pott, that an environmental agent is related to the development of cancer. He concluded that due to chronic exposure to soot, there is high incidence of cancer of the nasal cavity and the skin of scrotum.
advertisement

2. Which of the following is not a DNA tumor virus?
a) SV40
b) HIV
c) Adenovirus
d) Polyoma virus
View Answer

Answer: b
Explanation: The viruses that can infect mammalian cells growing in culture and transform them into cancer cells, are divided into two categories – DNA viruses and RNA viruses, depending on the type of nucleic acid found within the mature viral particle. Human immunodeficiency virus (HIV) has a structure similar to RNA viruses.

3. Certain agents may be converted to mutagenic compounds by the action of cellular enzymes.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Certain agents or environmental factors such as harmful rays, smoke from industries etc. may not act as mutagens themselves. But, once they gain entry in the body, a conversion to mutagenic form might occur by the action of cellular enzymes.

4. Which of the following virus is associated with Kaposi’s sarcoma?
a) Herpes-virus
b) Hepatitis virus
c) HIV
d) Epstein-Barr virus
View Answer

Answer: a
Explanation: Kaposi’s sarcoma is a type of cancer in which patches of abnormal tissue grow under the skin. Herpes virus (HHV-8) is associated with the Kaposi’s sarcoma. The formal name of HHV according to International Committee on Taxonomy of Viruses is Human gammaherpesvirus 8.
advertisement

5. When the levels of glucose drop, alpha-cells in the pancreas secrete ____________________
a) glucose
b) glucagon
c) starch
d) pancreatic fluid
View Answer

Answer: b
Explanation: When the glucose levels drop, alpha cells in the pancreas secrete glucagon in an effort to maintain the glucose levels. The glucagon acts through G-protein coupled receptor and stimulates the breakdown of glycogen.

6. Which of the following is a stomach-dwelling bacterium?
a) Helicobacter pylori
b) Staphylococcus epidermis
c) Staphylococcus hominis
d) Pityrosporum
View Answer

Answer: a
Explanation: Helicobacter pylori is a stomach-dwelling bacterium, chronic infection of which can lead to gastric lymphomas and stomach ulcers. Helicobacter pylori was previously known as Campylocater pylori.

7. Long-term use of nonsteroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs) can reduce the risk of __________________
a) Colon cancer
b) Breast cancer
c) HIV
d) Herpes
View Answer

Answer: a
Explanation: Long-term use of nonsteroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs), for example, aspirin and indomethacin can decrease the risk of colon cancer. NSAIDs can evoke this effect by inhibiting an enzyme – cyclooxygenase-2.
advertisement

8. Cyclooxygenase-2 synthesizes _____________________
a) sucrose
b) prostaglandins
c) steroids
d) gametes
View Answer

Answer: b
Explanation: Cyclooxygenase-2 is the enzyme that synthesizes hormone-like prostaglandins that promote the growth of intestinal polyps. Polyps are abnormal tissue growths that look like flat bumps.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Cell Biology.

To practice all areas of Cell Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn