Cell Biology Questions and Answers – Gene Expression Control – Translational Control

«
»

This set of Cell Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Gene Expression Control – Translational Control”.

1. Which of the following are untranslated regions of messenger RNAs?
a) UVs
b) UTs
c) UTRs
d) URs
View Answer

Answer: c
Explanation: The untranslated regions of messenger RNAs are called untranslated regions. These regions do not code for proteins but play a vital role in translational-level control.
advertisement

2. Which of the following is not an aspect of translational-level control?
a) mRNA degradation
b) mRNA localization
c) mRNA translation
d) mRNA stability
View Answer

Answer: a
Explanation: There are three distinct aspects of translational-level control in eukaryotic gene expression; mRNA localization, mRNA translation and mRNA stability. The translational-level control takes place in cytoplasm.

3. Messenger RNA from which gene is localized at the anterior end of fruit fly?
a) oscar
b) bicoid
c) tricoid
d) coloid
View Answer

Answer: b
Explanation: During oogenesis, messenger RNA transcribed from the bicoid gene of fruit fly is specifically localized at the anterior end of the oocyte while mRNA from the oskar gene becomes localized at the opposite end.

4. During the process of cytoplasmic localization, translation is inhibited.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: During the period of cytoplasmic localization, proteins associate with the messenger RNA in the cytoplasm. Translation of the mRNA is specifically inhibited and the control of translation takes place.

5. Pre-synthesized mRNAs are stored in the __________________ in an inactive state.
a) nucleus
b) cytoplasm
c) nuclear membrane
d) plasma membrane
View Answer

Answer: b
Explanation: Pre-synthesized mRNAs are stored in the cytoplasm in an inactive state for future translation. When translation of these stored mRNA takes place, the inhibitory proteins are removed and poly-adenine tail is lengthened.
advertisement

6. When human cell is subjected to stressful condition ___________________ is activated.
a) protein kinase
b) isomerase
c) synthetase
d) helicase
View Answer

Answer: a
Explanation: When a human cell is subjected to stressful conditions, protein kinase is activated whose main function is to phosphorylate the ignition factor eIF2, thereby blocking further protein synthesis.

7. Which of the following is a contributor of mRNA stability?
a) temperature
b) poly(A) tail
c) guanosine
d) uacil
View Answer

Answer: a
Explanation: Prokaryotic mRNAs are usually short-live and begin to be degraded at their 5’ end even before the 3’ end is completed. The eukaryotic mRNAs are however long-lived and their stability depends on the length of poly(A) tail.

8. The degradation of mRNA begins, when its tail reduces to _________ residues.
a) 2
b) 3
c) 20
d) 30
View Answer

Answer: d
Explanation: When an mRNA leaves the nucleus, it contains roughly 200 adenine residues (in the poly-adenine tail), but these are nibbled away by a deadenylase. The degradation of mRNA starts when the residues are reduced to 30.

9. Which of the following is a temporary storage site for RNAs?
a) P-bodies
b) S-bodies
c) V-bodies
d) R-bodies
View Answer

Answer: b
Explanation: The unwanted messenger RNA molecules are degraded in the P-bodies (cytoplasmic granules) and the mRNAs that are no longer being translated are also stored in these cytoplasmic granules.
advertisement

10. To carry out translational-level control, miRNAs bind to __________ of their target mRNAs.
a) 3’
b) 5’
c) intergenic sites
d) exonuclease sites
View Answer

Answer: a
Explanation: To carry out translational-level control, the micro RNAs bind to the 3’ (3-prime) UTRs i.e. un-translated regions of the target messenger RNA molecules.

11. Which enzyme is responsible for the synthesis of microRNAs?
a) enhancer
b) dicer
c) splicer
d) promoter
View Answer

Answer: b
Explanation: Dicer is the enzyme that brings about the synthesis of microRNAs. Since miRNAs play an important role in translational-level control, absence of dicer influences the growth and development of a specific compound.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Cell Biology.

To practice all areas of Cell Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn