Applied Chemistry Questions and Answers – Ocean Thermal Energy Conversion

«
»

This set of Applied Chemistry Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Ocean Thermal Energy Conversion”.

1. The ocean thermal energy conversion(OTEC) is uses ___________
a) Energy difference
b) Potential difference
c) Temperature difference
d) Kinetic difference
View Answer

Answer: c
Explanation: The ocean thermal energy conversion uses the temperature difference between cold water and hot water to produce electricity.

2. OTEC is developed in ___________
a) 1880
b) 1926
c) 1890
d) 1930
View Answer

Answer: a
Explanation: The Ocean thermal energy conversion is developed in the year 1880. It is the base loaded electricity generation.

3. The OTEC is constructed in __________
a) 1920
b) 1924
c) 1922
d) 1926
View Answer

Answer: d
Explanation: The OTEC is constructed in 1926. The OTEC plant pump the sea water and run the power cycle. It is developed in 1880.
advertisement
advertisement

4. The by-product of the ocean thermal energy conversion is ____________
a) Hot water
b) Cold water
c) Chemicals
d) Gases
View Answer

Answer: b
Explanation: The by-product in the ocean thermal energy conversion is cold water. The amount of cold water will be in large quantity.

5. In ocean thermal energy conversion, the plant pumps the deep cold sea water and do not pump the surface sea water.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The ocean thermal energy conversion, the plant pumps the large quantity of deep cold sea water and surface sea water as well to run a power cycle and produce electricity.

6. How many types of OTEC plants are there?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: c
Explanation: There are three types of ocean thermal energy plants. They are closed cycle systems, open cycle ocean thermal energy conversion and hybrid ocean thermal energy conversion.

7. Closed cycle systems use the fluid having ___________
a) High boiling points
b) Low boiling points
c) High viscosity
d) low viscosity
View Answer

Answer: b
Explanation: Closed cycle system uses the fluid having low boiling points. Ammonia is one of the liquids having low boiling point which is having boiling point -330C to power a turbine to generate electricity.
advertisement

8. Warm surface sea water is pumped through a ____________ to vaporise the fluid.
a) Heat exchanger
b) Generator
c) Evaporator
d) Condenser
View Answer

Answer: a
Explanation: Warm surface sea water is pumped through a heat exchanger to vaporise the fluid. The expanded vapour turns the turbo generator to produce electricity.

9. The heat exchanger ___________ the vapour into a liquid which is recycled.
a) Condenses
b) Heats
c) Cools
d) Evaporates
View Answer

Answer: a
Explanation: The heat exchanger condenses the vapour into a liquid which is recycled. The surface water and the deep water is also drawn into the system.
advertisement

10. Open cycle OTEC uses ________ surface water directly to make electricity.
a) Hot
b) Warm
c) Cool
d) Icy
View Answer

Answer: b
Explanation: Open cycle ocean thermal energy conversion uses the warm surface water to produce electricity. The warm water is first pumped into the low pressure container and set to boil.

11. In some cases, the steam drives the low pressure turbine attached to the electrical generator.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In some cases, the steam drives the low pressure turbine attached to the electrical generator.

12. The steam leaves the _______
a) Salts
b) Aluminium
c) Copper
d) Silver
View Answer

Answer: a
Explanation: The steam leaves the salts and the all impurities when they are heated up and left in the low pressure container to giver pure and fresh water.

13. The open cycle system produces ___________ water.
a) Desalinated
b) Impure
c) Contaminated
d) Chlorinated
View Answer

Answer: a
Explanation: The open cycle system produces desalinated water and fresh. It is suitable for drinking, irrigation and agriculture.

14. In _________ method the sea water enters a vacuum chamber and flash evaporated.
a) Closed cycle system
b) Open cycle system
c) Hybrid OTEC
d) Neither closed nor open system
View Answer

Answer: c
Explanation: In hybrid OTEC method draws the sea water into the vacuum chamber and flash evaporated similar to the open cycle system.

15. Depending on the embodiment ____________ technique generate power from hydro electric turbine.
a) Closed cycle
b) Open cycle
c) Hybrid
d) Steam lift pump
View Answer

Answer: d
Explanation: Depending on the embodiment steam lift pump technique generate power from hydro electric turbine either before or after the pump is used.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Applied Chemistry.

To practice all areas of Applied Chemistry, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.