Applied Chemistry Questions and Answers – Biomass and Biofuel – 3

«
»

This set of Applied Chemistry online test focuses on “Biomass and Biofuel – 3”.

1. The standard emf of the hydrogen-oxygen fuel is ____________
a) 1V
b) 1.23V
c) 1.52V
d) 2V
View Answer

Answer: b
Explanation: The standard emf of the hydrogen-oxygen fuel is 1.23 volts. A number of such fuel cells are stacked together in series to make a battery.
advertisement

2. The oxygen fuel cells are used for the space crafts mostly because of their __________
a) Light weight
b) Heavier weight
c) Efficiency
d) Noise levels
View Answer

Answer: a
Explanation: The oxygen fuel cells are used for the space crafts mostly because of their light weight. The by product is water that is valuable fresh water source for astronauts.

3. Noise and thermal pollution is __________ for fuel cells.
a) High
b) Low
c) Moderate
d) Zero
View Answer

Answer: b
Explanation: Noise and thermal pollution is low for fuel cells. It is one of the advantages of the fuel cells. The maintenance cost of the fuel cells is also low.

4. The percentage of the energy conversion of the fuel cells is about ____________
a) 20-30
b) 45-52
c) 75-82
d) 82-95
View Answer

Answer: c
Explanation: The percentage of the energy conversion of the fuel cells is about 75 to 82. The product obtained in the most fuel cells is water and it is used as the drinking water by astronauts.

5. Fuel cells offer an excellent method for the use of the _________
a) Chemicals
b) Fossil fuels
c) Bio fuels
d) Any fuels
View Answer

Answer: b
Explanation: Fuel cells offer an excellent method for the use of the fossil fuels. It is one of the important advantages of the fuel cells.
advertisement

6. The life time of the fuel cells is __________
a) 10 years
b) 20 years
c) 30 years
d) Not known
View Answer

Answer: d
Explanation: The life time of the fuel cells is not known accurately. It is one of the limitations of the fuel cells. Their initial cost is high.

7. The distribution of hydrogen in the fuel cells is proper.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The distribution of the hydrogen in the fuel cells is not proper. It is the main limitation of the fuel cells.

8. In methyl alcohol-oxygen alkaline fuel cell ___________ is used as the fuel.
a) CH3OH
b) CH3COOH
c) O2
d) O3
View Answer

Answer: a
Explanation: In methyl alcohol-oxygen alkaline fuel cell, CH3COH is used as the fuel and oxygen is used as the oxidant to generate electrical energy.

9. Porous nickel electrode coated with ________ is used as catalyst in methyl alcohol-oxygen alkaline fuel cell.
a) Copper
b) Silver
c) Gold
d) Antimony
View Answer

Answer: b
Explanation: Porous nickel electrode coated with silver is used as catalyst in methyl alcohol-oxygen alkaline fuel cell. Nickel impregnated with the Pt/Pd are used as an anode.
advertisement

10. Methanol fuel cells are reasonably _________
a) Stable at all conditions
b) Unstable at all conditions
c) Stable at some conditions
d) Unstable at some conditions
View Answer

Answer: a
Explanation: The methanol fuel cells are reasonably stable at all conditions. It is one of the advantages of the methyl-alcohol-oxygen fuel cells.

11. ___________ is in high concentration in methanol that is why it is used as an excellent fuel.
a) Oxygen
b) Chlorine
c) Hydrogen
d) Ozone
View Answer

Answer: c
Explanation: The hydrogen is in the high concentration in methanol that is why it is used as an excellent fuel. These fuels are targeted to portable applications.

12. Methanol possess ___________ inflammability.
a) Lower
b) Higher
c) No
d) Moderate
View Answer

Answer: a
Explanation: Methanol possess lower inflammability limit than the gasoline and that is why it poses less fire risk than gasoline.

13. The electrodes in the phosphoric acid fuel cells is carbon paper coated with dispersed with ________ catalyst.
a) Palladium
b) Platinum
c) Uranium
d) Aluminium
View Answer

Answer: b
Explanation: The electrodes in the phosphoric acid fuel cells is carbon paper coated with dispersed with platinum catalyst. It is found in the year 1960.
advertisement

14. The phosphoric acid fuel cells are used for stationary power generations with output __________
a) 100-200kW
b) 100-150kW
c) 100-300kW
d) 100-400kW
View Answer

Answer: d
Explanation: The phosphoric acid fuel cells are used for stationary power generations with output is 00-400kW. It used for large vehicles such as buses.

15. The anode in the phosphoric acid fuel cells is made of porous nickel alloy with ___________
a) Chromium
b) Copper
c) Zinc
d) Platinum
View Answer

Answer: a
Explanation: The anode in the phosphoric acid fuel cells are made up of the nickel alloy with 2% of chromium or aluminium. The materials are crepe resistant and prevent the sintering of anode at high temperatures.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Applied Chemistry.

To practice all areas of Applied Chemistry for online tests, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn