Applied Chemistry Questions and Answers – Geothermal Energy

«
»

This set of Applied Chemistry Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Geothermal Energy”.

1. The geothermal energy is the ________ from the earth.
a) Heat
b) Light
c) Photons
d) Protons
View Answer

Answer: a
Explanation: The geothermal energy means the heat from the earth. The name geothermal itself has meaning. The word geo means the earth and thermal means heat.
advertisement

2. Resources of geothermal energy range from the shallow ground to hot water.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Resources of the geothermal energy range from the shallow ground to hot water and hot rock found few miles beneath the earth’s surface and deeper extremely high temperature molten rock called magma.

3. The first geothermal electricity was produced in Italy in ________
a) 1903
b) 1901
c) 1902
d) 1904
View Answer

Answer: d
Explanation: The first geothermal electricity was produced in Italy in1904. The geothermal energy is also used to produce electricity.
advertisement
advertisement

4. How much deep the earth should be drilled for reservoirs?
a) 1Km
b) 1.5Km
c) 1.6Km
d) 1.7km
View Answer

Answer: c
Explanation: The earth is drilled up to 1.6km deep mostly. Some times more than that under ground reservoirs is to tap stream and very hot water.

5. The hot water from the ground is used to ________
a) Turn turbines
b) Heat water
c) Heat turbines
d) Heat machinery
View Answer

Answer: a
Explanation: The hot water from the ground is used to turn turbines. The turbines drive electricity generators. Thus the electricity is produced.
advertisement

6. How many types of geothermal power plants are there?
a) 2
b) 4
c) 5
d) 3
View Answer

Answer: d
Explanation: There are three types of geothermal power plants. They are dry steam geothermal power plant, flash geothermal power plant and binary geothermal power plant.

7. Dry steam geothermal energy generator takes steam out of __________ in the ground.
a) Fractures
b) Rocks
c) Magma
d) Water
View Answer

Answer: a
Explanation: Dry steam geothermal energy generators takes steam out of fractures in the ground. It is used to turn turbines directly and produces the electricity.
advertisement

8. Flash geothermal power plants turns the high pressure hot water into ___________
a) Low pressure hot water
b) Low pressure cool water
c) High pressure hot water
d) High pressure hot water
View Answer

Answer: b
Explanation: In flash geothermal power plants takes the high pressure hot water from the ground and turns it into the low pressure cool water. The steam that is produced is used to drive the turbine.

9. Binary geothermal power plants, the hot water is passed by a secondary fluid with less boiling point than ____________
a) Water
b) 0oC
c) 50oC
d) 100oC
View Answer

Answer: a
Explanation: Binary geothermal power plants, the hot water is taken from the ground and the secondary fluid is passed with much lees boiling point than that of the water taken from the ground.
advertisement

10. Most of the future geothermal power plants will be of ____________ type.
a) Dry stream geothermal plants
b) Flash geothermal plants
c) Binary geothermal plants
d) Neither dry stream nor flash
View Answer

Answer: c
Explanation: Most of the future geothermal power plants will be of binary type. It uses the secondary fuel having lees boiling point than water and very efficient method.

11. Unlike other power plants, in geothermal power plants, no __________ is burned.
a) Kerosene
b) Petrol
c) Bio gas
d) Fossil fuel
View Answer

Answer: d
Explanation: Unlike other power plants, in geothermal power plants no fossil fuel is burned. So, there is no emission of CO2 and other gases and conversion.

12. The hot water is sent into the ________
a) Pipe
b) Vapour
c) Valve
d) Heat exchanger
View Answer

Answer: d
Explanation: The hot water is sent into the heat exchanger. It turns the hot water into vapour. The hot water is taken into the hot rocks, ocean surface and ocean thermal.

13. The __________ is used to turn the power into AC.
a) Turbine
b) Heat exchanger
c) Synchronous generator
d) Valve
View Answer

Answer: c
Explanation: The synchronous generator is used to turn the direct current power into the alternating current. There is a speed control of vapour in between the valve and synchronous generator.

14. The cooling water is again sent into __________
a) Valve
b) Heat exchanger
c) Turbine
d) Condenser
View Answer

Answer: d
Explanation: The cooling water is again sent into the condenser. So, that water can be used again through the pump into heat exchanger.

15. From how many ways we can take the geothermal energy?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: c
Explanation: The geothermal energy takes the three types of sources. They are hot rocks, ocean surface and ocean thermal are the three main sources of geothermal energy.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Applied Chemistry.

To practice all areas of Applied Chemistry, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter