Applied Chemistry Questions and Answers – Tidal and Wave Power – 2

«
»

This set of Applied Chemistry MCQs focuses on “Tidal and Wave Power – 2”.

1. Tidal power is taken from earth’s __________ tides.
a) Sea
b) Oceanic
c) Other water sources
d) River
View Answer

Answer: b
Explanation: Tidal power is taken from earth’s oceanic tides. The ocean tides will serve as good energy sources. They are in good use for the generation of electricity.
advertisement

2. The tidal forces are ______________ in gravitational attraction exerted by celestial bodies.
a) Aperiodic variations
b) Periodic variations
c) Continuous
d) Discrete
View Answer

Answer: b
Explanation: The tidal forces are periodic variations in gravitational attraction exerted by celestial bodies. These forces create the corresponding motions or currents in the world oceans.

3. Due to ________ the bulge is created in the water level.
a) weak attraction forces
b) Vanderwals forces
c) Wave currents
d) Strong attraction forces
View Answer

Answer: d
Explanation: Due to strong attraction forces, the bulge is created in the water level of the ocean bodies. These turns into the turbines to generate power.

4. The bulge in water will increase the sea level _________
a) Temporarily
b) Permanently
c) Only for seconds
d) Only for a minute
View Answer

Answer: a
Explanation: The bulge in water will increase the sea level temporarily. The bulge is due to the strong attraction forces.

5. In how many types the tidal power is generated?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: d
Explanation: The tidal power can be generated in four types. They are: 1.tidal steam generator, 2. tidal barrage method, 3. dynamic tidal power method and 4. tidal lagoon method.
advertisement

6. The kinetic energy is used to make power in __________ method.
a) Tidal lagoon method
b) Dynamic tidal power
c) Tidal barrage method
d) Tidal steam generator
View Answer

Answer: d
Explanation: The tidal steam generator is the method which uses the kinetic energy to generate the electricity. They use the kinetic energy of the moving water to turn turbines similar way as wind power turbines.

7. The both potential and kinetic energy is used in _________ method.
a) Dynamic tidal power
b) Tidal lagoon method
c) Tidal barrage method
d) Tidal steam generator
View Answer

Answer: a
Explanation: The both potential and kinetic energies of the flowing water is used to make the power. The dynamic tidal power method uses both the methods.

8. The tidal barrage method uses kinetic energy and tidal lagoon method uses potential energy to produce electricity.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The above statement is false because the tidal barrage method uses potential energy to produce the electricity and the tidal lagoon method uses the potential method as well.

9. The turbines in the tidal steam generator are placed at ___________ of water column.
a) Bottom
b) Top
c) Right side
d) Left side
View Answer

Answer: a
Explanation: The turbines in the tidal steam generator are placed at bottom of the water column. These turbines can be horizontal, vertical, open or ducted.
advertisement

10. The potential energy is turned into _________ energy in tidal barrage method.
a) kinetic energy
b) Mechanical energy
c) Chemical energy
d) Static energy
View Answer

Answer: b
Explanation: The potential difference between the high tide and low tide is utilized to produce electricity. The potential energy is turned into mechanical energy in tidal barrage method.

11. The reservoirs that are similar to the tidal barrages are created in tidal lagoon method and those are called as __________
a) Lagoons
b) Wells
c) Pots
d) Tanks
View Answer

Answer: a
Explanation: In tidal lagoon method the reservoirs are similar to the tidal barrages are created. They are called as lagoons.

12. The pumping of lagoon will flatten out the _________
a) Tides
b) Power output
c) Water
d) Low tides
View Answer

Answer: b
Explanation: The pumping will flatten the power output. So, the lagoons can be in double format without pumping.

13. The ___________ is used for pumping.
a) Solar energy
b) Tidal energy
c) Wind energy
d) Static energy
View Answer

Answer: a
Explanation: The solar energy is used for pumping. The four turbines are placed at the area with high tidal movements.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Applied Chemistry.

To practice MCQs on all areas of Applied Chemistry, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn