Applied Chemistry Questions and Answers – Saponification Value – 2

«
»

This set of Applied Chemistry Interview Questions and Answers for Experienced people focuses on “Saponification Value – 2”.

1. The saponification value is given by ______
a) Saponification value = (volume of KOH +NKOH+56)/wt of the oil taken
b) Saponification value = (volume of KOH * NKOH/56)/wt of the oil taken
c) Saponification value = (volume of KOH * NKOH*56)/wt of the oil taken
d) Saponification value = (volume of KOH – NKOH-56)/wt of the oil taken
View Answer

Answer: c
Explanation: The saponification value is given by Saponification value = (volume of KOH * NKOH*56)/wt of the oil taken. So, to determine the saponification value first we need to know the volume of KOH utilised.
advertisement

2. What is the acid value of the groundnut oil?
a) 0.2-8.0
b) 0.4-0.8
c) 10.0-35.2
d) 0.4-2.2
View Answer

Answer: a
Explanation: The acid value of the groundnut oil is 0.2-8.0. Castor oil has the acid value of 0.4-0.8. Coconut oil is having a high acid value that is about 10.0-35.2.

3. What is the saponification oil of coconut oil?
a) 194-196
b) 201-203
c) 253-260
d) 194-197
View Answer

Answer: c
Explanation: The saponification value of the coconut oil is very high because it has very high acid value. The saponification value of the coconut is 253-203. The more acid value is the high the saponification value.

4. Which of the following has no acid value?
a) Cotton seed oil
b) Rape seed oil
c) Whale oil
d) Hard oil
View Answer

Answer: d
Explanation: Hard oil has no acid value. Cotton seed oil has the acid value of 194-195. Rape seed oil has low acid value that is about 1.4-4.0. The whale oil has the acidic value of 0.3-51.4.

5. The saponification value of the hard oil is _________
a) 192-198
b) 194-195
c) 194-196
d) 190-191
View Answer

Answer: a
Explanation: The saponification value of the hard oil is 192-198. Though it has no acid value it has saponification value. 194-195 is the saponification value of the cotton seed oil. Groundnut oil and whale oil has the saponification values of 194-196 and 190-191 respectively.
advertisement

6. The percentage of fatty oil when compounded in the oil is given by _________
a) C*F/100
b) (C/F)*100
c) (C+F)*100
d) (C-F)*100
View Answer

Answer: b
Explanation: The percentage of fatty oil when compounded in the oil is given by (C/F)*100. Here, C = saponification value of the compounded or lubricating oil and F = saponification of the fatty oil.

7. Triglyceride reacts with glycerol to form _________
a) Sodium of fatty acid
b) Potassium of fatty acid
c) Magnesium of fatty acid
d) Chlorides of fatty acids
View Answer

Answer: b
Explanation: Triglyceride reacts with glycerol to produce the potassium of fatty acids. The potassium of fatty acids are called as soaps. Mainly alkyl groups of triglycerides and glycerol are made to react.

8. In determination of saponification value of the oil reaction _______ is unreacted.
a) NaOH
b) Nacl
c) KOH
d) Kcl
View Answer

Answer: c
Explanation: In determination of the saponification value of the oil reaction, KOH is unreacted. The KOH is used as the catalyst and it remains unreacted and then titrated with standard acid using phenolphthalein as an indicator.

9. Find the acid value of the vegetable oil whose 10ml required 4.0ml of 0.01N KOH during titration (d = 0.92).
a) 0.243mg
b) 2.43mg
c) 24.3mg
d) 243mg
View Answer

Answer: a
Explanation: To find out the acid value of an oil we know the formula, acid value= (volume of KOH*N KOH*56)/wt of the oil in mg. Wt of the oil can be known by calculating the product of density and volume to get 9.2gm. Substitute the values in formula to get 0.243mg as the answer.
advertisement

10. The saponification value also indicates _______
a) Number of carbons
b) Number of alkyl groups
c) Number of fatty acids
d) Length of the carbon chain
View Answer

Answer: d
Explanation: The saponification value also indicates the length of the carbon chain in the particular oil or fat. Higher the saponification value greater the percentage of the short chain acids present in glycerides.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Applied Chemistry.

To practice all areas of Applied Chemistry for Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn