Applied Chemistry Questions and Answers – Methods of Polymerization

«
»

This set of Applied Chemistry Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Methods of Polymerization”.

1. How many types of methods of polymerization are there?
a) Two
b) Three
c) Four
d) Five
View Answer

Answer: a
Explanation: There are two types of methods of polymerization. They are: 1. Emulsion polymerization and 2. suspension polymerization.
advertisement

2. Emulsion polymerization is a type of polymerization that occurs in emulsion droplets called __________
a) Emulsified droplets
b) Micelle
c) Emulsifying droplets
d) Emulsifier droplets
View Answer

Answer: b
Explanation: Emulsion polymerization is a type of polymerization that occurs in emulsion droplets called micelle.

3. A monomer is dispersed in a solution of_________ and ____________ forming the relatively large droplets of monomer.
a) Micelle, water
b) Surfactant, alcohol
c) Surfactant, vinegar
d) Surfactant, water
View Answer

Answer: d
Explanation: A monomer is dispersed in a solution of surfactant and water. So, that it forms the large droplets of monomer in water.. This is due to the micelle.

4. Excess surfactant in water creates ___________
a) Micelle
b) Monomer
c) Emulsifying agent
d) Emulsifier
View Answer

Answer: a
Explanation: Excess surfactant in water creates the micelle in water. Hydrophilic part of the surfactant molecule faces outside towards water forming a droplet entrapping the monomer.

5. A water _____________ initiator is introduced into the water phase.
a) Soluble
b) Insoluble
c) Partially soluble
d) Neither soluble nor insoluble
View Answer

Answer: a
Explanation: A water soluble initiator is introduced into the water phase. The initiator then diffuses through water into the micelle.
advertisement

6. The concentration of the micelle is measured as __________
a) Micelle concentration
b) Critical micelle concentration
c) Critical concentration
d) Monomer concentration
View Answer

Answer: b
Explanation: Th concentration of the micelle is measured as the critical micelle concentration(CMC). It should be more for the efficient polymerisation.

7. The emulsion polymerisation can be mainly for the typical monomers which undergo ____________
a) Ziegler-natta polymerisation
b) Condensation polymerisation
c) Chain radical polymerisation
d) Co-ordination polymerisation
View Answer

Answer: c
Explanation: The emulsion polymerisation is the method applied to the typical monomers that undergoes the chain radical polymerisation. The co-ordination polymerisation and the Ziegler-natta polymerisation are same.

8. Which of the following do not synthesized by the emulsion polymerisation?
a) Teflon
b) BUNA -S
c) Polystyrene
d) Polyvinyl chloride
View Answer

Answer: d
Explanation: The polyvinyl chloride is not synthesized using the emulsion polymerisation. It is produced by the suspension polymerisation method.

9. The initiators used in the emulsion polymerisation is __________
a) Dibenzyl peroxide
b) Per-sulphates
c) n-hexane
d) Silica nano particles
View Answer

Answer: b
Explanation: The The initiators used in the emulsion polymerisation method must be soluble in water. Some of the water soluble chemicals that can be used as initiators are per-sulphates and peroxides.
advertisement

10. The final product can directly used for fabrication in emulsion polymerisation.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The final product can be used as directly for fabrication in emulsion polymerisation. It is one of the advantages. High molecular weight polymers can be produced.

11. Which of the following can be produced using suspension polymerisation?
a) Poly methyl methacrylate
b) BUNA -S
c) Teflon
d) Polyethylene
View Answer

Answer: a
Explanation: The poly methyl methacrylate, polyvinyl chloride and high impact polystyrene can be produced by using the suspension polymerisation.

12. Depending on the morphology of the particles, the suspension polymerisation is carried out in ______ types.
a) Five
b) Four
c) Three
d) Two
View Answer

Answer: d
Explanation: Depending on the morphology of the particles, the suspension polymerisation is carried out in two types. They are bead polymerisation and powder polymerisation.

13. which of the following is not used as stabilizers in the suspension polymerisation?
a) Silica nano particles
b) n-Hexane
c) Heptane
d) n-isopropylacrylamidein
View Answer

Answer: c
Explanation: Heptane is not used as stabilizers in the suspension polymerisation. Silica nano particles, n-Hexane and n-isopropylacrylamidein are used as the stabilizers in suspension polymerisation.
advertisement

14. The heat obtained during the process of suspension polymerisation is _________
a) Uncontrolled
b) Controlled
c) Moderate
d) Partially controlled
View Answer

Answer: b
Explanation: One of the advantages of the suspension polymerisation is heat control and the polymer beads can be separated easily.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Applied Chemistry.

To practice all areas of Applied Chemistry, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn