Energy Engineering Questions and Answers – Tidal Energy

«
»

This set of Energy Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Tidal Energy”.

1. How is OTEC caused?
a) By wind energy
b) By geothermal energy
c) By solar energy
d) By gravitational force
View Answer

Answer: c
Explanation: OTEC is caused by solar energy indirectly. Of late harnessing tidal and wave energy has gained momentum. While OTEC has its own limitations, wave and tidal energy conversion systems can generate more energy when compared to solar energy.

2. What does OTEC stand for?
a) Ocean thermal energy cultivation
b) Ocean thermal energy conversion
c) Ocean techno energy conservation
d) Ocean thermal energy consumption
View Answer

Answer: b
Explanation: Ocean thermal energy conversion (OTEC) uses the temperature difference between cooler deep and warmer shallow or surface sea water to run a heat engine and produce useful work, usually in the form of electricity. OTEC can operate with a very high capacity factor and so can operate in base mode.

3. Which country has world’s largest tidal power plant?
a) Netherlands
b) South Korea
c) Laos
d) Bolivia
View Answer

Answer: b
Explanation: Sihwa Lake Tidal Power Station is the world’s largest tidal power installation, with a total power output capacity of 254 MW. When completed in 2011, it surpassed the 240 MW Rance Tidal Power Station which was the world’s largest for 45 years. It is operated by the Korea Water Resources Corporation.
advertisement
advertisement

4. Which type of turbine is commonly used in tidal energy?
a) Francis turbine
b) Kaplan turbine
c) Pelton wheel
d) Gorlov turbine
View Answer

Answer: b
Explanation: The Kaplan turbine is a propeller type reaction turbine that is usually immersed completely in the fluid it derives energy from. A Kaplan turbine is beneficial in that it is able to operate in lower pressure situations where Pelton or Francis turbines cannot.

5. How is water trapped from coastal waters?
a) By building canals
b) By building dams
c) By digging wells
d) By storing in tanks
View Answer

Answer: b
Explanation: The tides are one of the sources of energy from the oceans. This energy can be tapped from coastal waters by building dams. Dams entrap the water at high tide and release it at low tide back to the sea.

6. Water to the turbine is allowed through the __________
a) Pipes
b) Sluice gates
c) Canals
d) Pumps
View Answer

Answer: b
Explanation: A sluice is a water channel controlled at its head by a gate. A sluice gate is traditionally a wood or metal barrier sliding in grooves that are set in the sides of the waterway. Sluice gates commonly control water levels and flow rates in rivers and canals.

7. The tides are rhythmic and constant.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The tides are rhythmic but not constant. They do not occur on a regular daily schedule. Their occurrence is due to balance of forces, mainly the gravitational force of the moon but also that of the sun, both acting together with that of earth to balance the centrifugal force on the water to the earth’s rotation.
advertisement

8. For exactly how much time does it take for one tidal cycle?
a) 22h, 20min
b) 24h, 50min
c) 20h, 10min
d) 22h, 50min
View Answer

Answer: b
Explanation: It takes the Earth an extra 50 minutes to catch up to the moon. Since the Earth rotates through two tidal bulges every lunar day, we experience two high and two low tides every 24 hours and 50 minutes. Here, we see the relationship between the tidal cycle and the lunar day.

9. What type of tide is it if the difference between high and low tide is greatest?
a) Diurnal tide
b) Neap tide
c) Spring tide
d) Ebb tide
View Answer

Answer: c
Explanation: The tide that occurs when the difference between high and low tides is greatest. It occurs when the moon is new or full. Spring tides result when the gravitation forces of the sun and moon are parallel to one another.
advertisement

10. A tide whose difference between high and low tides is least is called as __________
a) Diurnal tide
b) Neap tide
c) Spring tide
d) Ebb tide
View Answer

Answer: b
Explanation: A tide that occurs when the difference between high tide and low tide is the least. Neap tides occur when gravitational forces from the sun and moon are at right angles (perpendicular) to one another.

11. Which of the turbine can be mounted vertically and horizontally?
a) Pelton wheel
b) Kaplan turbine
c) Gorlov turbine
d) Francis turbine
View Answer

Answer: c
Explanation: The Gorlov helical turbine (GHT) is a water turbine evolved from Darrieus turbine design by altering it to have helical blades/foils. Gorlov turbine can be mounted both vertically and horizontally because it is not directional.

12. What types of tides occur when there is so much interference with continents?
a) Diurnal tide
b) Neap tide
c) Spring tide
d) Ebb tide
View Answer

Answer: a
Explanation: Diurnal tides occur when there is so much interference by continents, only one high tide and one low tide occur per day. This diurnal tide has a period of 24 hrs and 50 min. An area has a diurnal tidal cycle if it experiences one high and one low tide every lunar day.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Energy Engineering.

To practice all areas of Energy Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.