Applied Chemistry Questions and Answers – Electro Chemical Cells

«
»

This set of Applied Chemistry Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Electro Chemical Cells”.

1. In electrolytic conductors, the conductance is due to_____________
a) Flow of free mobile electrons
b) Movement of ions
c) Either movement of electrons or ions
d) Cannot be said
View Answer

Answer: b
Explanation: In metallic conductors, the conductance is due to the flow of free mobile electrons and in electrolytic conductors, the conductance is due to the movement of ions in a solution of fused electrolyte.
advertisement

2. Which of the following is the example of the electrolytes?
a) Acids
b) Metals
c) Alloys
d) Oxides
View Answer

Answer: a
Explanation: The acids and bases are the examples of the electrolytes and some solid salts, metals, alloys and oxides are the examples of the metallic conductors.

3. The resistance of the conductor in the electrolytic cell ___________with increase in temperature.
a) Increase
b) Decrease
c) Slightly increase
d) Do no change
View Answer

Answer: b
Explanation: The resistance of the conduction in the electrolytic cell decreases with increase in the temperature. In metallic conductors, resistance of the conductor increases with increase in temperature.

4. The process of decomposition of an electrolyte by passing electric current through its solution is called as__________
a) Electrolyte
b) Electrode
c) Electrolysis
d) Electrochemical cell
View Answer

Answer: c
Explanation: The process of decomposition of an electrolyte by passing electric current through its solution is called as electrolysis.

5. Specific conductance is expressed in terms of__________
a) Ohm/cm
b) Ohm.cm
c) Ohm-1 cm-1
d) Ohm-1 cm
View Answer

Answer: c
Explanation: Specific conductance is expressed in terms of ohm-1 cm-1 As we know that k=l/S * 1/S = cm/[(cm)2 * ohm] =Ohm-1 cm-1.
advertisement

6. The specific conductance of the electrolyte ___________on dilution.
a) Increases
b) Decrease
c) Slightly increases
d) Cannot be determined
View Answer

Answer: b
Explanation: The specific conductance of the electrolyte decreases on dilution. Equivalent conductance increases on dilution.

7. Which of the following are the strong electrolytes?
a) HCL
b) Acetic acid
c) Propinoic acid
d) H2SO3
View Answer

Answer: a
Explanation: The strong electrolyte is HCL because it is strong acid and acts as electrolyte. The acetic acid, propinoic acid and H2SO3 are weak acid electrolytes.

8. Which of the following is the weak base electrolyte?
a) NaOH
b) KOH
c) Ca(OH)2
d) Alkyl amines
View Answer

Answer: d
Explanation: NaOH, KOH and Ca(OH)2 are strong base electrolytes and the alkyl amines are the weak base electrolytes.

9. Mercuric chloride is a strong electrolyte.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Almost all salts are strong electrolytes practically. The mercuric chloride and lead acetate are the weak electrolytes.

10. The degree of ionisation is given by____________
a) α = λv * λα
b) α = λv / λα
c) α = λv – λα
d) α = λv + λα
View Answer

Answer: b
Explanation: The degree of ionisation is given by α = λv / λα where α = degree of ionisation, λα = equivalent conductance at infinite dilution.
advertisement

11. In electrolyte, ionisation ___________ on dilution.
a) Increases
b) Decreases
c) Becomes very small
d) Do not change
View Answer

Answer: a
Explanation: In electrolyte, ionisation increases on dilution, till the whole of the electrolyte substance has ionised.

12. To detect the flow of current a head telephone ear piece is used instead of__________
a) Ammeter
b) Galvanometer
c) Multimeter
d) Voltmeter
View Answer

Answer: b
Explanation: Instead of galvanometer, to detect the flow of current a head telephone earpiece is used to determine the equivalent conductance.

13. The electrolyte is placed in a special type of cell known as____________
a) Conductivity cell
b) Conductance cell
c) Equivalent cell
d) Conduction cell
View Answer

Answer: b
Explanation: The electrolyte is placed in a special type of cell known as conductance cell. The conductance is made of highly resistant glass such as pyrex or quartz.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Applied Chemistry.

To practice all areas of Applied Chemistry, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn