Applied Chemistry Questions and Answers – Biological Oxidation Process

«
»

This set of Applied Chemistry Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Biological Oxidation Process”.

1. In biological oxidation process, depending on the organic load, the oxidation takes place ___________
a) 1-4Hours
b) 4-8Hours
c) 8-16Hours
d) 16-20Hours
View Answer

Answer: b
Explanation: In biological oxidation process, depending on the organic load, the oxidation process takes place up to 4 to 8 hours. Organic impurities are reduced by the biological oxidation process by micro organisms.
advertisement

2. All impurities are oxidised into the _________ and ___________ in the biological oxidation process.
a) Oxygen and water
b) Carbondioxide and water
c) Nitrogen and water
d) Chlorine an water
View Answer

Answer: b
Explanation: All impurities are oxidised into the carbondioxide and water in the biological oxidation process. The sludge formed in this process will be settled down quickly and gives clear supernatant.

3. The water after removing of sludge in the biological oxidation process is treated with ____________
a) Chlorine
b) Bromine
c) Fluorine
d) Iodine
View Answer

Answer: a
Explanation: The water after removing of sludge in the biological oxidation process is treated with the chlorine or bleaching powder to make it more safe and let it into surface water.

4. Trickling filter method is ___________ than the activated sludge process.
a) Fast
b) Slow
c) Very fast
d) Moderate
View Answer

Answer: b
Explanation: Trickling filter method is slow process than that of the activated sludge process. This process is convenient and cheaper process than the activated sludge process.

5. The depth of the rectangular circular tanks in the trickling filters method is having the depth of ____________
a) 4m
b) 3m
c) 2m
d) 1m
View Answer

Answer: c
Explanation: The depth of the rectangular circular tanks in the trickling filters method is having the depth of the 2 metres packed with broken stone pieces or coal etc.
advertisement

6. Periodic cleaning is used to _________
a) Increase efficiency
b) Decrease efficiency
c) Increase pressure
d) Decrease dissolved oxygen
View Answer

Answer: a
Explanation: Periodic cleaning is necessary to remove excess sludge in the water. So, it is useful to increase the efficiency of the process.

7. In the trickling filter process, the _________ build up and they block the passage.
a) Sludge formed
b) Dissolved impurities
c) Dissolved solids
d) Micro organisms
View Answer

Answer: d
Explanation: The micro organism built up and they block the passage and then the rate of flow drops considerably.

8. Dried sludge can be used as _________
a) Fertilizer
b) Pesticide
c) Reagent
d) Medicine
View Answer

Answer: a
Explanation: Dried sludge can be used as the fertilizer. It is one of the main advantages. The sludge is de watered by the filtration in sand beds.

9. The unpleasant odour of the water is due to presence of the __________
a) Nitrogen
b) Bismuth
c) Phenols
d) Dissolved oxygen
View Answer

Answer: c
Explanation: The unpleasant odour of the water is due to the presence of the phenols, hydrogen sulphides, chlorine and organic sulphur compounds.
advertisement

10. __________ imparts peculiar odour to the water.
a) Decaying organic matter
b) Detergents
c) Phenols
d) Dissolved oxygen
View Answer

Answer: b
Explanation: The bad odour of water is due to the phenols, decaying organic matter and phenols. The peculiar odour is due to the detergents and pesticides.

11. Reacting the water with _________ removes the odour due to the phenols.
a) KMnO4
b) MnO4
c) Potassium
d) Magnesium
View Answer

Answer: a
Explanation: The chlorination of water and reacting the water with the potassium permanganate removes the odour of water due to phenols.

12. The treatment of water with _________ improves the taste of water.
a) Oxygen
b) Chlorine
c) KMnO4
d) Ozone
View Answer

Answer: d
Explanation: The treatment of water with the ozone improves the taste of the water and the bed of activated carbon removes the colour.

13. How many methods of removing the radio active impurities are there?
a) 2
b) 3
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: a
Explanation: There are two types of methods. They are: By absorbing the radio active elements by using suitable absorbent. Allowing of such periods at which it separates from water.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Applied Chemistry.

To practice all areas of Applied Chemistry, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn