Applied Chemistry Questions and Answers – Fuel Cells

«
»

This set of Applied Chemistry Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Fuel Cells”.

1. The process of gaining of electrons by metal ions with a discharge of metal is called __________
a) De-electronation
b) Electronation
c) Reduction
d) Cathode
View Answer

Answer: a
Explanation: The process of gaining of electrons by metal ions with discharge metal is called de-electronation or oxidation or anode.
advertisement

2. The anode of the galvanic cell has __________
a) Positive polarity
b) Negative polarity
c) No polarity
d) Neutral
View Answer

Answer: b
Explanation: The anode of the galvanic cell has a negative polarity because the electrons leave the cell from it.

3. The e.m.f of Daniel cell is __________
a) 1.02V
b) 1.00V
c) 1.09V
d) 2V
View Answer

Answer: c
Explanation: The electro motive force of the Daniel cell is 1.09V. The emf equation of the Daniel cell is given by Zn + Cu++ → Zn++ + Cu.
advertisement
advertisement

4. According to the convention, the Daniel cell is represented as ________
a) Zn l ZnSO4 ll CuSO4 l Cu, E = 1.09 volt
b) Zn l ZnSO4 ll Cu l CuSO4, E = 1.09 volt
c) ZnSO4 l Zn ll CuSO4 l Cu, E = 1.09 volt
d) Zn l ZnS ll CuSO4 l Cu, E = 1.09 volt
View Answer

Answer: a
Explanation: According to the convention, the Daniel cell is represented as Zn l ZnSO4 ll CuSO4 l Cu, E = 1.09 volt. Here E is the emf of the cell.

5. Which of the following is the correct reaction at anode?
a) Zn→Zn+2 + 2e
b) Zn→Zn+ + e
c) Cu+2 + 2e → Cu
d) Cu++ e → Cu
View Answer

Answer: a
Explanation: The reaction at anode can be given by Zn→Zn+2 + 2e. The reaction at cathode Cu+2 + 2e → Cu.
advertisement

6. Electronation is also called as ___________ electrode.
a) Oxidation
b) Reduction
c) Electrifying
d) Electro chemical cell
View Answer

Answer: b
Explanation: Electronation is the reverse process of gaining electrons by metal ions that means reduction electrode or cathode.

7. The movement of electrons in Daniel cell is from _________ to _________
a) Zn to Cu
b) Cu to Zn
c) Zn to Ca
d) Ca to Zn
View Answer

Answer: a
Explanation: The movement of the electrons in Daniel cell is from zinc to copper. It produces the current in the circuit and the net chemical change described as the cell reaction.
advertisement

8. In Daniel cell, the two electrodes are separated by salt bridge.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In Daniel cell the anode and cathode are separated by the salt bridge.from a solution of zinc sulphate and and copper sulphate solutions.

9. Decrease in free energy can be given by -ΔG = __________
a) nFE
b) n/FE
c) nF/E
d) F/nE
View Answer

Answer: a
Explanation: Decrease in free energy can be given by -ΔG = nFE where n= valency of ion, E = emf of cell and F=faraday.
advertisement

10. Generally electrode potential refers to __________
a) Reduction potential
b) Oxidation potential
c) Electron potential
d) Cannot be determined
View Answer

Answer: a
Explanation: Generally, the electrode potential refers to the reduction potential. The reduction potential can be expressed in terms of oxidation potential by placing negative symbol before it.

11. Electrolytes obey __________ to the some extent as metallic conductors.
a) Specific conductance
b) Ohms law
c) Molecular conductance
d) Equivalent conductance
View Answer

Answer: b
Explanation: Electrolytes obey ohms law to some extent as metallic conductors. The current I flowing is equal to the ratio of electromotive force to the resistance.

12. The strength of the current is measured in terms of ___________
a) Coulombs
b) Joules
c) Amperes
d) Ohms
View Answer

Answer: c
Explanation: The strength of the current is measured by amperes. The ampere is defined as the current which deposits 0.001118g of silver per second from a 15% solution of silver nitrate in a voltameter of definite directions.

13. The quantity of current passing through a conductor is expressed in terms of __________
a) Joules
b) Coulombs
c) Amperes
d) Ohms
View Answer

Answer: b
Explanation: The quantity of current passing through a conductor is expressed in terms of coulombs. It is the product of current strength and time.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Applied Chemistry.

To practice all areas of Applied Chemistry, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter