Applied Chemistry Questions and Answers – Characteristics of Good Fuel and its Advantages

»

This set of Applied Chemistry Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Characteristics of Good Fuel and its Advantages”.

1. What is the ignition temperature of a good fuel?
a) High
b) Low
c) Moderate
d) 1000C
View Answer

Answer: c
Explanation: The ignition temperature of a good fuel must be moderate because it is really hard to produce more heat and It requires large amount energy to produce high temperature and to achieve too low temperatures is also a difficult task. Moderate temperature can be produced easily.
advertisement

2. What is the calorific value of an ideal fuel?
a) 30.8k.cal
b) High
c) 20.2k.cal
d) Low
View Answer

Answer: c
Explanation: An ideal fuel must contain high calorific value. A calorific value is the amount of heat produced by complete combustion of a good fuel. So, more the fuel which produces more heat on complete burning will be the ideal one.

3. The rate of combustion of a good fuel must be ________
a) Controllable
b) High
c) Low
d) Very high
View Answer

Answer: a
Explanation: The rate of the combustion of a good fuel must be controllable because if it is high or very high we cannot calculate the time taken by the fuel to burn and if it is low also we cannot observe the time taken.

4. The products of combustion of a good fuel _________
a) CO2
b) CO
c) Must not be harmful
d) Must be harmful
View Answer

Answer: c
Explanation: The good fuel must not produce harmful products that affect the surroundings and nature. Both CO and CO2 are harmful gases.

5. The moisture content of the good fuel must be _________
a) 50%
b) High in amount
c) Low in amount
d) 70%
View Answer

Answer: c
Explanation: We cannot say exact moisture content of a good fuel but it must be low in amount because the fuel with high moisture content will not burn properly and results in less heat and less calorific value. For a good fuel calorific value is more.
advertisement

6. Artificial fuels are mainly prepared from ________
a) petrol
b) peat
c) coal
d) natural gas
View Answer

Answer: a
Explanation: Artificial fuels are produced by man. Peat, coal and natural gas are directly available from nature. Petrol is produced by a man using a fractional distillation process.

7. On combusting a solid fuel, the final product obtained in high amount is ________
a) oxygen
b) nitrogen
c) ash
d) ozone
View Answer

Answer: c
Explanation: After combusting a fuel the product left in more amount is ash. The oxygen and ozone cannot be produced in most of the cases. Nitrogen may be produced but in small amount than that of ash.

8. The major advantage of a good fuel is _______
a) ease of transportation
b) production of more oxygen
c) production of more nitrogen
d) production of more vapor
View Answer

Answer: a
Explanation: The good fuel can be transported easily. It is the main advantage of good fuel. It reduces the cost of transportation and makes it ideal.

9. Which of the following is a synthetic fuel in gas form?
a) Natural gas
b) Producer gas
c) LPG
d) Petroleum
View Answer

Answer: b
Explanation: The producer gas is a synthetic fuel in gas form whereas, natural gas is a natural fuel in gas form. LPG and petroleum are liquid fuels.
advertisement

10. A fuel is a combustible substance containing ______ as major constitute.
a) nitrogen
b) oxygen
c) carbon
d) hydrogen
View Answer

Answer: c
Explanation: In every fuel the major constitute is carbon. The other components like oxygen, nitrogen, hydrogen and sulphur are also present but in very small amounts when compared to carbon.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Applied Chemistry.

To practice all areas of Applied Chemistry, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn