Mathematics Questions and Answers – Trigonometric Ratios – 3

«
»

This set of Mathematics Question Papers for Class 10 focuses on “Trigonometric Ratios – 3”.

1. If sin A = \(\frac {3}{5}\), then find tan A.
a) \(\frac {3}{4}\)
b) \(\frac {3}{5}\)
c) \(\frac {5}{3}\)
d) \(\frac {4}{3}\)
View Answer

Answer: a
Explanation: Sin A = \(\frac {Opposite \, side}{Hypotenuse} = \frac {3}{5}\)
From Pythagoras theorem, (Hypotenuse)2 = (Opposite side)2 + (Adjacent side)2
52 = 32 + (Adjacent side)2
(Adjacent side)2 = 52 – 32
Adjacent side = √16 = 4
Tan A = \(\frac {Opposite \, side}{Adjacent \, side} = \frac {3}{4}\)
advertisement

2. \(\frac {Cos A}{Sin A}\) = ______
a) Tan A
b) Sin A
c) Cot A
d) Sec A
View Answer

Answer: c
Explanation: Sin A = \(\frac {Length \, of \, the \, opposite \, side}{Length \, of \, the \, hypotenuse}\), Cos A = \(\frac {Length \, of \, the \, adjacent \, side}{Length \, of \, the \, hypotenuse}\)
\(\frac {Cos A}{Sin A} = \frac {Length \, of \, the \, adjacent \, side}{Length \, of \, the \, opposite \, side}\)
= Cot A

3. If sin B = \(\frac {3}{5}\), then find sec B.
a) \(\frac {3}{4}\)
b) \(\frac {4}{5}\)
c) \(\frac {5}{4}\)
d) \(\frac {5}{3}\)
View Answer

Answer: c
Explanation: Sin B = \(\frac {Opposite \, side}{Hypotenuse} = \frac {3}{5}\)
From Pythagoras theorem, (Hypotenuse)2 = (Opposite side)2 + (Adjacent side)2
52 = 32 + (Adjacent side)2
(Adjacent side)2 = 52 – 32
Adjacent side = √16 = 4
Sec B = \(\frac {Hypotenuse}{Adjacent \, side} = \frac {5}{4}\)
advertisement
advertisement

4. What is the value of cos2θ – sin2θ if the length of the opposite side is 20 units and the length of the hypotenuse is 29 units?
a) \(\frac {- 41}{841}\)
b) \(\frac {- 41}{840}\)
c) \(\frac {41}{841}\)
d) \(\frac {41}{840}\)
View Answer

Answer: a
Explanation: From Pythagoras theorem, (Hypotenuse)2 = (Opposite side)2 + (Adjacent side)2
(Adjacent side)2 = (Hypotenuse)2 – (Opposite side)2
Adjacent side = √441 = 21
Cosθ = \(\frac {Length \, of \, the \, adjacent \, side}{Length \, of \, the \, hypotenuse} = \frac {21}{29}\), Sinθ = \(\frac {Length \, of \, the \, opposite \, side}{Length \, of \, the \, hypotenuse} = \frac {20}{29} \)
cos2θ – sin2θ = (\(\frac {21}{29}\))2 + (\(\frac {20}{29} \))2
= \(\frac {- 41}{841}\)

5. If the length of the side opposite to angle A is 15 units and the length of the hypotenuse is 17 units then the length of the side adjacent to angle A is _____
a) 8 units
b) 7 units
c) 4 units
d) 5 units
View Answer

Answer: a
Explanation: From Pythagoras theorem, (Hypotenuse)2 = (Opposite side)2 + (Adjacent side)2
(Adjacent side)2 = (Hypotenuse)2 – (Opposite side)2
Adjacent side = \(\sqrt {289 – 225}\) = 8 units
advertisement

6. The meaning of the word trigonometry is three angles measure.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The word trigonometry is from the language Greek where ‘Tri’ means three and ‘Goria’ means ‘angle’ and ‘Metron’ means measure which gives the meaning as three angles measure.

7. Trigonometry is also applicable to obtuse angles triangles.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Trigonometry is only applicable to right – angled triangles whose angle is 90° between two sides of a triangle and it gives the relation between the length of sides and angles of a right – angled triangle.
advertisement

8. If the length of the opposite side is 20 units and the length of the hypotenuse is 29 units then find cosec A?
a) \(\frac {20}{29}\)
b) \(\frac {29}{21}\)
c) \(\frac {21}{20}\)
d) \(\frac {29}{20}\)
View Answer

Answer: d
Explanation: Cosec A = \(\frac {Length \, of \, the \, hypotenuse}{Length \, of \, the \, opposite \, side}\)
= \(\frac {29}{20}\)

9. If tan A = \(\frac {89}{17}\), then cot A is _____
a) \(\frac {89}{17}\)
b) \(\frac {89}{16}\)
c) \(\frac {17}{89}\)
d) \(\frac {16}{89}\)
View Answer

Answer: c
Explanation: Tan A and cot A are reciprocal ratios and cot is inverse of tan.
Tan A = \(\frac {1}{Cot A} = \frac {1}{89/17}\)
= \(\frac {17}{89}\)
advertisement

10. If cos C = \(\frac {8}{17}\) and sec C = \(\frac {17}{8}\), then 1 is the product of cos C and sec C.
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: Cos and sine are reciprocal trigonometric ratios. These two ratios are inverse to each other.
Cos C = \(\frac {1}{Sec \, C}\)
(Cos C)(Sec C) = 1
\((\frac {8}{17}) (\frac {17}{8})\) = 1

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mathematics – Class 10.

To practice Mathematics Question Papers for Class 10, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter