Mathematics Questions and Answers – Trigonometric Identities – 1

«
»

This set of Mathematics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Trigonometric Identities – 1”.

1. An identity is an equation.
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: Yes, an equation is an identity. If this identity is true for all values of the variables in an equation. For example (a – b)2 = a2 + b2 – 2ab is an identity.
advertisement

2. Find the correct trigonometric identity.
a) tan2θ = sec2θ – 1
b) tan2θ + sec2θ = 1
c) tan2θ – sec2θ = 1
d) tan2θ = sec2θ + 1
View Answer

Answer: a
Explanation: The appropriate trigonometric identity used here is sec2θ – tan2θ = 1.
-tan2θ = 1 – sec2θ
tan2θ = sec2θ – 1

3. Evaluate (cosec θ – cot θ) (cosec θ – cot θ).
a) 0
b) 1
c) 2
d) 3
View Answer

Answer: b
Explanation: (cosec θ – cot θ) (cosec θ – cot θ) = cosec2θ – cot2θ
= 1
The identity used here is cosec2θ – cot2θ = 1
advertisement
advertisement

4. Evaluate cosec θ sec θ.
a) cos θ + tan θ
b) cos θ – tan θ
c) tan θ – cot θ
d) cot θ + tan θ
View Answer

Answer: d
Explanation: cosec θ sec θ = \(\frac {1}{sin \, \theta } \frac {1}{cos \, \theta } \)
= \(\frac {1}{sin \, \theta \, cos \, \theta } \)(cos2θ + sin2θ)
= \(\frac {cos \, \theta }{sin \, \theta } + \frac {sin \, \theta }{cos \, \theta } \)
= cot θ + tan θ

5. Evaluate \(\frac {1+cos \, \theta }{sin \, \theta } \)(cosec θ – cot θ).
a) cosec θ + cot θ
b) cot2 θ + tan2 θ
c) cot θ – tan θ
d) cosec2 θ – cot2 θ
View Answer

Answer: d
Explanation: \(\frac {1+cos \, \theta }{sin \, \theta } \)(cosec θ – cot θ) = \(\frac {1}{sin \, \theta }+ \frac {cos \, \theta }{sin \, \theta } \)(cosec θ – cot θ)
= (cosec θ + cot θ)(cosec θ – cot θ)
= cosec2 θ – cot2 θ
advertisement

6. Sec2 θ – Sec4 θ equals to _____
a) –Sec2 θ Tan2 θ
b) – Sec2 θ Tan2 θ
c) 1
d) 0
View Answer

Answer: a
Explanation: Sec2 θ – Sec4 θ = Sec2 θ (1 – Sec2 θ) (∵ sec2 θ – tan2 θ = 1)
= Sec2 θ (-Tan2 θ)
= -Sec2 θ Tan2 θ

7. Find the distance between (sin θ, 0) and (0, cos θ).
a) 0
b) 1
c) \(\frac {4}{3} \)
d) \(\frac {3}{4} \)
View Answer

Answer: b
Explanation: Let (x1, y1) = (sin θ, 0) and (x2, y2) = (0, cos θ)
Distance between two points = √((x2 – x1)2 + (y2 – y1)2)
= √((0 – sin θ)2 + (cos θ – 0)2)
= √(sin2 θ + cos2 θ)
= √1
= 1
advertisement

8. (sin A – cos A)2 is equal to _____
a) 1 + 2sin A cos A
b) 1 – 2sin A cos A
c) 2sin A cos A – 1
d) 2sin A cos A + 1
View Answer

Answer: b
Explanation: (sin A – cos A)2 = sin2 A + cos2 A – 2sin A cos A
= 1 – 2sin A cos A

9. Evaluate sec2 A + (1 + tan A) (1 – tan A).
a) 3
b) 0
c) 2
d) 1
View Answer

Answer: c
Explanation: sec2 A + (1 + tan A) (1 – tan A) = sec2 A + 12 – tan2 A
= (sec2 A – tan2 A) + 1
= 1 + 1
= 2
advertisement

10. Sec θ – \(\frac {1}{sec \, \theta }\) is _____
a) Tan θ / Sec ⁡θ
b) Tan2 θ / Sec ⁡θ
c) Tan θ / Sec2 ⁡θ
d) Sec⁡ θ / Tan ⁡θ
View Answer

Answer: b
Explanation: Sec θ – \(\frac {1}{sec \, \theta } = \frac {1}{sec \, \theta }\)(Sec2 θ – 1)
= \(\frac {1}{sec \, \theta }\)(Tan2 θ)
= Tan2 θ / Sec ⁡θ

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mathematics – Class 10.

To practice all areas of Mathematics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter