Mathematics Questions and Answers – Trigonometric Ratios of Complementary Angles – 1

«
»

This set of Mathematics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Trigonometric Ratios of Complementary Angles – 1”.

1. Which among these are complementary angles?
a) ∠A + ∠B = 90°
b) ∠A + ∠B = 180°
c) ∠A + ∠B = 60°
d) ∠A + ∠B = 45°
View Answer

Answer: a
Explanation: Two angles are said to be complementary angles if the sum of these two angles is 90° but if the sum of these two angles is 180° then these two angles are said to be supplementary.
advertisement

2. The sum of two angles in ∆PQR is complementary with the right angle at Q.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: ∠P + ∠Q + ∠R = 180° ( ∵ The sum of angles in a triangle is 180°)
∠P + 90° + ∠R = 180°
∠P + ∠R = 180° – 90°
∠P + ∠R = 90°
Two angles are said to be complementary angles if the sum of these two angles is 90°.

3. Which trigonometric ratios are positive in the second quadrant?
a) Cosec, Sin
b) Sec, Tan
c) Sin, Cot
d) Tan, Cot
View Answer

Answer: a
Explanation: A plane is divided into four infinite quadrants. The trigonometric ratios that are positive in the second quadrant are sine, cosecant and the rest of all trigonometric ratios are negative in this quadrant.
advertisement
advertisement

4. Sin (90° – x) equals to ______
a) cos x
b) cot x
c) cosec x
d) sec x
View Answer

Answer: a
Explanation: (90° – x) refers to the first quadrant which lies in the range from 0° to 90°. All trigonometric ratios are positive in the first quadrant and sine changes to cosine when it is 90° or 270°.

5. What is the value of tan 48°?
a) Cot 42°
b) Tan 42°
c) Tan 16°
d) Cot 16°
View Answer

Answer: a
Explanation: All trigonometric ratios are positive in the first quadrant and tan changes to cot when it is 90° or 270°.
Tan 48° = Tan (90° – 42°)
= Cot 42°
advertisement

6. Sec 75° equals to _____
a) cosec 15°
b) sec 15°
c) 1
d) 0
View Answer

Answer: a
Explanation: All trigonometric ratios are positive in the first quadrant and secant changes to cosecant when it is 90° or 270°.
Sec 75° = Sec (90° – 15°)
= Cosec 15°

7. Evaluate \(\frac {Cot \, 54^{\circ }}{tan \, ⁡36^{\circ }}\).
a) 0
b) 1
c) \(\frac {4}{3}\)
d) \(\frac {3}{4}\)
View Answer

Answer: b
Explanation: \(\frac {Cot \, 54^{\circ }}{tan⁡ \, 36^{\circ }} = \frac {Cot \, (90^{\circ }-36^{\circ })}{tan⁡ \, 36^{\circ }} \)
= \(\frac {tan \, 36^{\circ }}{tan⁡ \, 36^{\circ }} \)
= 1
advertisement

8. Find the value of cos 135°.
a) \(\frac {1}{\sqrt {2}}\)
b) √2
c) -√2
d) \(\frac {-1}{\sqrt {2}}\)
View Answer

Answer: d
Explanation: Cos 135° = Cos (90° + 45°)
= -Sin 45°
= \(\frac {-1}{\sqrt {2}}\)

9. Evaluate tan 75° + cot 65°.
a) Cot 25° + Tan 15°
b) Cot 25° – Tan 15°
c) Cot 15° + Tan 25°
d) Cot 15° – Tan 25°
View Answer

Answer: c
Explanation: Tan 75° + Cot 65° = Tan (90° – 15°) + Cot (90° – 25°)
= Cot 15° + Tan 25°
advertisement

10. Cot(180° – a) is _____
a) sine of angle A
b) -cosec of angle A
c) tan of angle A
d) -cot of angle A
View Answer

Answer: b
Explanation: (180° – a) refers to the second quadrant which lies in the range from 90° to 180°. Trigonometric ratios sine and cosec are only positive in the second quadrant and remaining all the trigonometric ratios are negative.
So, Cot (180° – a) = -Cot A

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mathematics – Class 10.

To practice all areas of Mathematics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter