Mathematics Questions and Answers – Division of Polynomial

«
»

This set of Mathematics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Division of Polynomial”.

1. If f(x) is divided by g(x), it gives quotient as q(x) and remainder as r(x). Then, f(x)=q(x)×g(x)+r(x) where, f(x) is the dividend, q(x) is the quotient, g(x) is the divisor and r(x) is the remainder.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Consider, f(x) is 27x2-39x, q(x) as 9x+2, g(x) as 3x-5 and remainder is 10.
f(x)=q(x)×g(x)+r(x)
RHS
q(x)×g(x)+r(x)=(9x+2)(3x-5)+10=27x2-45x+6x-10+10=27x2-39x, which is equal to LHS.
Hence proved.
advertisement

2. If α is a zero of the polynomial f(x), then the divisor of f(x) will be _________
a) x<α
b) x-α
c) x>α
d) x+α
View Answer

Answer: b
Explanation: If α is a zero of the polynomial f(x).
The divisor will be x-α.
For example, if 5 is a zero of a polynomial f(x), then its divisor will be x-5.

3. If two of the zeros of the polynomial f(x)=x3+(6-√3)x2+(-1-√3)x+30-6√3 are 3 and -2 then, the other zero will be ____________
a) -√3
b) 5
c) 5-√3
d) 5+√3
View Answer

Answer: c
Explanation: Since the zeros of the polynomial are 3 and -2.
The divisor of the polynomial will be (x-3) and (x+2).
Multiplying (x-3) and (x+2) = x2+2x-3x-6=x2-x+6
Dividing, x3+(6-√3)x2+(-1-√3)x+30-6√3 by x2-x+6
We get, x-5+√3 as quotient.
Hence, the third zero will be 5-√3.
advertisement
advertisement

4. What will be the value of a and b if the polynomial f(x)=30x4-50x3+109x2-23x+25, when divided by 3x2-5x+10, gives 10x2+3 as quotient and ax+b as remainder?
a) a=8, b=5
b) a=-8, b=5
c) a=8, b=-5
d) a=-8, b=-5
View Answer

Answer: d
Explanation: We know that,
f(x)=q(x)×g(x)+r(x)
Where, f(x) is the dividend, q(x) is the quotient, g(x) is the divisor and r(x) is the remainder.
∴ 30x4-50x3+109x2-23x+25=(10x2+3)(3x2-5x+10)+ax+b
30x4-50x3+109x2-23x+25=30x4-50x3+109x2-15x+30+ax+b
30x4-50x3+109x2-23x+25-(30x4-50x3+109x2-15x+30)=ax+b
-23x+25+15x-30=ax+b
-8x-5=ax+b
∴ a=-8, b=-5

5. The quotient if the polynomial f(x)=50x2-90x-25 leaves a remainder of -5, when divided by 5x-10, will be __________
a) 10x+2
b) 10x-2
c) -10x+2
d) -10x-2
View Answer

Answer: a
Explanation: We know that,
f(x)=q(x)×g(x)+r(x)
Where, f(x) is the dividend, q(x) is the quotient, g(x) is the divisor and r(x) is the remainder.
∴ 50x2-90x-25=q(x)×5x-10-5
50x2-90x-25+5=q(x)×5x-10
\(\frac {50x^2-90x-20}{5x-10}\)=q(x)
We get, q(x)=10x+2
advertisement

6. The polynomial (x), if the divisor is 5x2, quotient is 2x+3, and remainder is 10x+20 is __________
a) 10x3-15x2-10x-20
b) -10x3-15x2+10x+20
c) 10x3+15x2+10x+20
d) -10x3+15x2+10x+20
View Answer

Answer: b
Explanation: We know that,
f(x)=q(x)×g(x)+r(x)
Where, f(x) is the dividend, q(x) is the quotient, g(x) is the divisor and r(x) is the remainder.
f(x)=5x2×(2x+3)+10x+20
f(x)=10x3+15x2+10x+20

7. When a polynomial f(x)=acx3+bcx+d, is divided by g(x), it leaves quotient as cx, and remainder as d. The value of g(x)will be _____
a) -ax2+b
b) ax2-b
c) ax2+b
d) x2+b
View Answer

Answer: c
Explanation: We know that,
f(x)=q(x)×g(x)+r(x)
Where, f(x) is the dividend, q(x) is the quotient, g(x) is the divisor and r(x) is the remainder.
acx3 + bcx + d = cx × g(x) + d
acx3 + bcx + d – d = cx × g(x)
\(\frac {acx^3+bcx}{cx}\)=g(x)
g(x)=ax2+b
advertisement

8. The real number that should be subtracted from the polynomial f(x)=15x5+70x4+35x3-135x2-40x-11 so that it is exactly divisible by 5x4+10x3-15x2-5x is ____________
a) -12
b) -11
c) 11
d) 12
View Answer

Answer: b
Explanation: On dividing, 15x5+70x4+35x3-135x2-40x-11 by 5x4+10x3-15x2-5x
We get, 3x+8 as quotient and remainder as -11.
So if we subtract -11 from 15x5+70x4+35x3-135x2-40x-11 it will be exactly divisible by 5x4+10x3-15x2-5x.

9. What real number that should be added to the polynomial f(x)=81x2-31, so that it is exactly divisible by 9x+1?
a) 40
b) 10
c) 30
d) 20
View Answer

Answer: c
Explanation: 81x2-31 is exactly divisible by 9x+1
Hence, on dividing 81x2-31 by 9x+1
We get, 9x-1 as quotient and remainder as -30.
So if we add 30 to 81x2-31, it will be exactly divisible by 9x+1.
advertisement

10. If the polynomial f(x)=x2+kx-15, is exactly divisible by x-5, then the value of k is _______
a) 3
b) 2
c) -3
d) -2
View Answer

Answer: d
Explanation: x2+kx-15 is exactly divisible by x-5
Dividing, x2+kx+15 by x-5
We get, 5k+10 as remainder.
Since, x2+kx-15 is exactly divisible by 2x-5
∴ 5k+10=0
k=-2

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mathematics – Class 10.

To practice all areas of Mathematics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter