Mathematics Questions and Answers – Pythagoras Theorem

«
»

This set of Mathematics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Pythagoras Theorem”.

1. ∆ABC is a right angled triangle, where AB = 5cm, BC = 10cm, AC = 15cm.
a) False
b) True
View Answer

Answer: a
Explanation: If ∆ABC is a right angled triangle, then it should satisfy the Pythagoras Theorem.
AB = 5cm, BC = 10cm, AC = 15cm
AB2 + BC2 = 52 + 102 = 25 + 100 = 125
AC2 = 152 = 225
Since, AC2 ≠ AB2 + BC2
Hence, ABC is not a right-angled triangle.
advertisement

2. A man travels A to B, B to C, C to D and then finally D to E. What will be the shortest route the man could have taken?

a) 9.3 m
b) 9.2 m
c) 9.1 m
d) 9 m
View Answer

Answer: c
Explanation: Here, there are two right-angled triangles: ∆ABC, ∆CDE
In ∆ABC, right-angled at B
AB2 + BC2 = 42 + 32 = 16 + 9 = 25 = AC2
AC = √25 = 5 m
CD2 + DE2 = 0.92 + 42 = 0.81 + 16 = 16.81 = EC2
EC = √16.81 = 4.1 m
The shortest distance the man should have travelled is 5 + 4.1 = 9.1 m

3. What will be the distance of the foot of ladder from the building, if the ladder of 12 m high reaches the top of a building 35 m high from the ground?
a) 32.65 m
b) 32.87 m
c) 31.87 m
d) 32.85 m
View Answer

Answer: b
Explanation:

Here, AB is the building and AC is the ladder.
Now, the BC can be found out by Pythagoras Theorem.
AC2 = AB2 + BC2
352 = 122 + BC2
1225 = 144 + BC2
BC2 = 1225 – 144 = 1081
BC = √1081 = 32.87 m
The distance between the foot of the ladder and the building is 32.87 m.
advertisement
advertisement

4. The heights of two vertical lamp posts are 33 m and 24 m high. If the distance between them is 40 m, then what will be the distance between their tops?
a) 47.89m
b) 56.56m
c) 32.81m
d) 41m
View Answer

Answer: d
Explanation:

Here, DC and AB are two lampposts of height 24 m and 33 m respectively.
The distance BC is 40m.
Now, draw a line perpendicular to AB from D.

Now, AED is a right-angled triangle, right angled at E.
AB = AE + EB
33 = AE + DC
33 = AE + 24
33 – 24 = AE
AE = 9m
In ∆AED,
AD2 = DE2 + EA2
AD2 = 402 + 92
AD2 = 1600 + 81
AD2 = 1681
AD = √1681 = 41 m
The distance between the two lampposts is 41 m.

5. ∆ABC is a right-angled triangle, right angled at B and BD ⊥ AC. If BD = 10cm, AB = 5 cm and BC = 5 cm then AC will be?
a) 44.72 cm
b) 5.59 cm
c) 18.11 cm
d) 22.36 cm
View Answer

Answer: d
Explanation: The figure according to the given data is:

BD = 10cm and AB = 5cm
Now, in ∆ADB
AD2 = AB2 + BD2
AD2 = 52 + 102
AD2 = 25 + 100
AD2 = 125
AD = √125 = 11.18 cm
Now, in ∆ABD and ∆CBD
BD = BD     (Common Side)
∠ADB = ∠CDB     (Both 90°)
AB = BC     (Given)
∆ABD ≅ ∆CDB (RHS Congruency)
Therefore, AD = DC
AC = AD + DC = 2AD = 2 × 11.18cm = 22.36cm
advertisement

6. Which of triangle whose sides are given below are right angled?
a) AB = 89, AC = 80, BC = 39
b) AB = 57, AC = 50, BC = 45
c) AC = 34, AB = 20, BC = 21
d) AC = 50, AB = 32, BC = 20
View Answer

Answer: a
Explanation: In (a), applying Pythagoras Theorem,
AC2 + BC2 = 802 + 392 = 7921 = AB2
Hence, this is a right angled triangle.
Now, in (b) applying Pythagoras Theorem,
AC2 + BC2 = 502 + 452 = 4525 ≠ AB2
Hence, this is not a right angled triangle.
Now, in (c) applying Pythagoras Theorem,
AB2 + BC2 = 202 + 212 = 841 ≠ AC2
Hence, this is not a right angled triangle.
Now, in (d) applying Pythagoras Theorem,
AB2 + BC2 = 322 + 202 = 1424 ≠ AC2
Hence, this is not right angled triangle.

7. The lengths of diagonals of a rhombus are 10 cm and 8 cm. What will be the length of the sides of rhombus?
a) 6.40 cm
b) 5.25 cm
c) 2.44 cm
d) 3.29 cm
View Answer

Answer: a
Explanation:

ABCD is a rhombus. The length of diagonal is 10 cm and the length of other diagonal is 8 cm.
Since, diagonals of a rhombus bisect each other. Therefore, AE = 4cm and DE = 5 cm
Now, in ∆AED
AD2 = AE2 + DE2
AD2 = 42 + 5 2     (Since, AD is the altitude of the triangle it will bisect BC)
AD2 = 16 + 25
AD2 = 41
AD = √41 cm = 6.40 cm
advertisement

8. If the side of rhombus is 13 cm and one of its diagonals is 24 cm, then what will be length of the other diagonal?
a) 8.4 cm
b) 4 cm
c) 11 cm
d) 10 cm
View Answer

Answer: d
Explanation:

ABCD is a rhombus. The side of the rhombus is 13 cm and the length of one of its diagonal is 24 cm.
Let the length of other diagonal be 2x cm.
Since, diagonals of a rhombus bisect each other. Therefore, AE = x cm and DE = 12 cm
Now, in ∆AED
AD2 = AE2 + DE2
132 = x2 + 122     (Since, AD is the altitude of the triangle it will bisect BC)
x2 = 169 – 144
x2 = 25
x = √25 = 5 cm
AC = 2 × AE = 2 × 5 = 10 cm

9. What will be the length of the altitude of an equilateral triangle whose side is 9 cm?
a) 4.567 cm
b) 7.794 cm
c) 8.765 cm
d) 4.567 cm
View Answer

Answer: b
Explanation:

Here, ABC is an equilateral triangle and AD is the altitude of the triangle.
Now, in ∆ADB
AB2 = AD2 + BD2
92 = AD2 + 4.52     (Since, AD is the altitude of the triangle it will bisect BC)
AD2 = 81 – 20.25
AD2 = 60.75
AD = √60.75 = \(\frac {9\sqrt {3}}{2}\) cm = 7.794 cm
advertisement

10. What will be the length of the square inscribed in a circle of radius 5 cm?
a) 2.34 cm
b) 3.45 cm
c) 5√2 cm
d) 2.45 cm
View Answer

Answer: c
Explanation:
The diagram according to the given data is:

ABCD is a square inscribed in a circle of radius 5 cm.
Now, joining the diagonals of the square we get

The diagonals intersect at E. We know that the diagonals of square are perpendicular to each other.
In ∆AED, using Pythagoras Theorem,
AD2 = DE2 + AE2
DE and EA are the radius of the circle, ∴ DE = EA
AD2 = 2DE2
AD2 = 2 × 52 = 2 × 25 = 50
AD2 = 50
AD2 = 125
AD = √50 = 5√2 cm

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mathematics – Class 10.

To practice all areas of Mathematics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter