Mathematics Questions and Answers – Trigonometric Ratios – 2

«
»

This set of Mathematics Exam Questions and Answers for Class 10 focuses on “Trigonometric Ratios – 2”.

1. Trigonometric ratios are only applicable to which kind of triangles?
a) Right-angled triangles
b) Any type of triangles
c) Acute angled triangles
d) Obtuse angled triangles
View Answer

Answer: a
Explanation: Trigonometric ratios are only applicable to right-angled triangles whose angle is 90° between two sides of a triangle.
advertisement

2. Trigonometric ratios are ______
a) sine, cosine and cotangent
b) sine, tangent, cotangent and secant
c) sine, cosine, tangent, cotangent, secant and cosecant
d) tangent, cotangent and secant
View Answer

Answer: c
Explanation: Trigonometric ratios are generally defined as the ratios of any two sides of a right-angled triangle and it gives the relation between sides of a right-angled triangle to its appropriate angle. Sine, cosine, tangent, cotangent, secant and cosecant are six trigonometric ratios used in trigonometry.

3. What is the inverse of cosecant?
a) Cosine
b) Secant
c) Sine
d) Tangent
View Answer

Answer: c
Explanation: The inverse of cosecant is sine.
Cosec θ = \(\frac {1}{Sin \theta }\)
advertisement
advertisement

4. \(\frac {Sin \theta }{Cos \theta}\) equals to ______
a) tan θ
b) cot θ
c) cosec θ
d) sec θ
View Answer

Answer: a
Explanation: Sin θ = \(\frac {Length \, of \, opposite \, side \, of \, the \, triangle}{Length \, of \, hypotenuse \, of \, the \, triangle}\)
Cos θ = \(\frac {Length \, of \, adjacent \, side \, of \, the \, triangle}{Length \, of \, hypotenuse \, of \, the \, triangle}\)
\(\frac {Sin \theta }{Cos \theta} = \frac {Length \, of \, opposite \, side \, of \, the \, triangle}{Length \, of \, adjacent \, of \, the \, triangle}\)
= Tan θ

5. Who is the ‘Father of Trigonometry’?
a) Hipparchus
b) Euclid
c) Aristotle
d) Archimedes
View Answer

Answer: a
Explanation: Hipparchus was a Greek mathematician and is considered as the ‘Father of Trigonometry’. Hipparchus not only contributed to mathematics but also to astronomy.
advertisement

6. The product of sin θ and Cosec θ is 1.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The inverse of cosecant is sine.
Sin θ = \(\frac {1}{Cosec \theta }\)
Sin θ.Cosec θ = 1

7. What is the cotangent of an angle θ if the side adjacent to θ is 8 units and the side opposite to θ is 3 units?
a) \(\frac {3}{8}\)
b) \(\frac {8}{3}\)
c) \(\frac {4}{3}\)
d) \(\frac {3}{4}\)
View Answer

Answer: b
Explanation: Cotangent θ = \(\frac {Length \, of \, adjacent \, side \, of \, the \, triangle}{Length \, of \, opposite \, of \, the \, triangle}\)
= \(\frac {8}{3}\)
advertisement

8. Choose the correct reciprocal ratios.
a) Tan θ, Sec θ
b) Cosec θ, Sec θ
c) Sec θ, Sin θ
d) Tan θ, Cot θ
View Answer

Answer: d
Explanation: Tan θ, Cot θ are the reciprocal ratios because they are inverse to each other.
Tanθ = \(\frac {1}{Cot \theta }\)

9. The basic trigonometric ratios are _____
a) sine
b) tangent
c) sine, cosine and tangent
d) cosine
View Answer

Answer: c
Explanation: The basic trigonometric ratios are sine, cosine and tangent and the other three trigonometric ratios secant, cosecant, cotangent are derived from these basic trigonometric ratios.
advertisement

10. \(\frac {Length \, of \, hypotenuse}{Length \, of \, opposite \, to \, angle \, A}\) is _____
a) sine of angle A
b) cosec of angle A
c) tan of angle A
d) cot of angle A
View Answer

Answer: b
Explanation: The formula for cosec A is \(\frac {Length \, of \, hypotenuse \, of \, the \, triangle}{Length \, of \, opposite \, side \, to \, angle \, A}\).

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mathematics – Class 10.

To practice Mathematics Exam Questions and Answers for Class 10, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter