Mathematics Questions and Answers – Sum of N Terms of Arithmetic Progression

«
»

This set of Mathematics Online Test for Class 10 focuses on “Sum of N Terms of Arithmetic Progression”.

1. The sum of n terms of an AP in which first term is a, common difference is d and last term is l, is Sn = \(\frac {n}{2}\)(a + l).
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Consider an AP having n terms in which
First term = a, common difference = d and last term = l.
Then, l = a + (n – 1)d
We may write the given AP as a, a + d, a + 2d …., (l – 2d), (l – d), l
Let Sn be the sum of the first n terms of the AP. Then,
Sn = a + (a + d) + (a + 2d) … + (l – 2d) + (l – d) + l
Writing the above series in reverse order, we get
Sn = (l – 2d) + (l – d) + l … + a + (a + d) + (a + 2d)
Adding the two equations we get,
2Sn = a + l + (a + l) + (a + l) … n times = n(a + l)
Sn = \(\frac {n}{2}\)(a + l)
advertisement

2. The sum of first 20 terms of the AP 10, 12, 14, 16, 18…. is _________
a) 200
b) 580
c) 620
d) 440
View Answer

Answer: b
Explanation: Here a = 10, d = 2 and n = 20.
We know that, Sn = \(\frac {n}{2}\) (2a + (n – 1)d)
S20 = \(\frac {20}{2}\) (2(10) + (20 – 1)2)
S20 = 10(20 + 38) = 580

3. The sum of 50 + 100 + 150 + 200 + …….. + 1000 is _________
a) 10000
b) 14400
c) 10500
d) 12100
View Answer

Answer: c
Explanation: Here a = 50, d = 50 and Tn = 1000.
Tn = a + (n – 1)d = 1000
50 + (n – 1)50 = 1000
50 + 50n – 50 = 1000
n = 20
We know that, Sn = \(\frac {n}{2}\) (a + l)
Sn = \(\frac {20}{2}\) ((50) + 1000)
Sn = 10(50 + 1000) = 10500

4. The nth term if an AP is 5n + 2, then the sum of first n terms of the AP will be __________
a) \(\frac {n^2 – 8}{2}\)
b) \(\frac {n^2 + 8}{2}\)
c) \(\frac {n^2 – 9}{2}\)
d) \(\frac {n^2 + 9}{2}\)
View Answer

Answer: d
Explanation: nth term = 5n + 2
Tn = 5n + 2
a = T1 = 5(1) + 2 = 7
d = T2 – T1 = 5(2) + 2 – (5 + 2) = 5
We know that, Sn = \(\frac {n}{2}\) (2a + (n – 1)d)
Sn = \(\frac {n}{2}\) (2(7) + (n – 1)5)
Sn = 7n + \(\frac {n^2}{2} – \frac {5n}{2} = \frac {n^2 + 9}{2}\)
advertisement
advertisement

5. What will be the sum of all 3-digit even positive numbers?
a) 247050
b) 269450
c) 269350
d) 269580
View Answer

Answer: a
Explanation: The AP according to the given data will be 100, 102, 104, …, 998
Here a = 100 and d = 2
Tn = a + (n – 1)d = 998
100 + (n – 1)2 = 998
100 + 2n – 2 = 998
2n = 998 – 98
n = 450
We know that, Sn = \(\frac {n}{2}\) (a + l)
Sn = \(\frac {450}{2}\) ((100) + 998)
Sn = 225(100 + 998) = 247050
advertisement

6. The sum of all 2 – digit numbers divisible by 19 will be __________
a) 345
b) 245
c) 275
d) 285
View Answer

Answer: c
Explanation: The AP according to the given data will be 19, 38, 57, …, 95
Here a = 19 and d = 19
Tn = a + (n – 1)d = 95
19 + (n – 1)19 = 95
19 + 19n – 19 = 95
19n = 95
n = 5
We know that, Sn = \(\frac {n}{2}\) (a + l)
Sn = \(\frac {5}{2}\) ((19) + 95)
Sn = 285

7. What will be the sum of all natural numbers lying between 500 and 5000, which are divisible by 17?
a) 567898
b) 729810
c) 765835
d) 234526
View Answer

Answer: b
Explanation: The AP according to the given data will be 510, 527, 544, …, 4998
Here a = 510 and d = 17
Tn = a + (n – 1)d = 4998
510 + (n – 1)17 = 4998
510 + 17n – 17 = 4998
17n = 4505
n = 265
We know that, Sn = \(\frac {n}{2}\) (a + l)
Sn = \(\frac {265}{2}\) ((510) + 4998)
Sn = 132.5(5508) = 729810
advertisement

8. If the sum of first n terms of an AP is given by Sn = 4n2 + 6, then its first term will be _________
a) 4
b) 3
c) 5
d) 1
View Answer

Answer: a
Explanation: The sum of first n terms of an AP is given by Sn = 4n2 + 6.
Substituting n by n – 1 in the given equation
Sn – 1 = 4(n – 1)2 + 6
Sn – 1 = 4n2 – 8n + 4 + 6
Sn – 1 = 4n2 – 8n + 10
∴ Tn = Sn – Sn – 1
Tn = 4n2 + 6 – (4n2 – 8n + 10)
Tn = 8n – 4
The first term will be T1 = 8(1) – 4 = 4

9. How many terms of the AP 5,10,15,20….. must be added to get a sum of 330?
a) -11
b) -12
c) 12
d) 11
View Answer

Answer: d
Explanation: Here a = 5, d = 5 and Sn = 330
We know that, Sn = \(\frac {n}{2}\) (2a + (n – 1)d)
330 = \(\frac {n}{2}\) (2(5) + (n – 1)5)
330 = \(\frac {n}{2}\) (10 + 5n – 5)
330 = \(\frac {n}{2}\) (5 + 5n)
330 = \(\frac {5n^2+5n}{2}\)
660 = 5n2 + 5n
n2 + n – 132 = 0
n = -12, 11
Since, n cannot be negative
Hence value of n is 11.
advertisement

10. The sum of the first 10 terms of an AP is the same as the sum of its first 5 terms, then the sum of its 15th term will be _______
a) 1
b) 0
c) 2
d) 3
View Answer

Answer: b
Explanation: The sum of the first 10 terms of an AP is the same as the sum of its first 5 terms
S10 = S5
\(\frac {10}{2}\) (2a + (10 – 1)d) = \(\frac {5}{2}\) (2a + (5 – 1)d)
5(2a + 9d) = \(\frac {5}{2}\) (2a + 4d)
5(2a + 9d) = 5(a + 2d)
(2a + 9d) = (a + 2d)
2a – a = 2d – 9d
a = – 7d
S15 = \(\frac {n}{2}\) (2a + (n – 1)d)
= \(\frac {15}{2}\) (2a + (15 – 1)d)
= \(\frac {15}{2}\) (2a + 14d)
= 15(a + 7d)
= 15(-7d + 7d) = 0

11. The sum of the first 12 terms of an AP is 15 and the sum of its first 15 terms is 12, then the sum of its first 27 terms will be __________
a) -24
b) 24
c) 27
d) -27
View Answer

Answer: d
Explanation: The sum of the first 12 terms of an AP is 15
S12 = 15
\(\frac {n}{2}\) (2a + (n – 1)d) = 15
\(\frac {12}{2}\) (2a + (12 – 1)d) = 15
6(2a + 11d) = 15
12a + 66d = 15
4a + 22d = 5     (1)
The sum of its first 15 terms is 12
S15 = 12
\(\frac {n}{2}\) (2a + (n – 1)d) = 12
\(\frac {15}{2}\) (2a + (15 – 1)d) = 12
\(\frac {15}{2}\) (2a + 14d) = 12
15(a + 7d) = 12
15a + 105d = 12
5a + 35d = 4     (2)
On subtracting (2) from (1)
4a + 22d – (5a + 35d) = 5 – 4
-a – 13d = 1
a + 13d = -1     (3)
Now, S27 = \(\frac {n}{2}\) (2a + (n – 1)d) = \(\frac {27}{2}\) (2a + (27 – 1)d) = \(\frac {27}{2}\) (2a + 26d) = 27(a + 13d) = -27 from (3).

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mathematics – Class 10.

To practice Mathematics Online Test for Class 10, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter