Machine Drawing Questions and Answers – Drawing a Perspective View & Rays

«
»

This set of Machine Drawing online test focuses on “Drawing a Perspective View & Rays”.

1. For drawing perspective view firstly draw the __________
a) Perspective view
b) Top view
c) Side view
d) Front view
View Answer

Answer: b
Explanation: General Principal to draw perspective view remains the same for all projections, except a few constructions for each type. For drawing a perspective view, the steps are divided into three stages
1 – Top view
2 – Front view
3 – Perspective view.
advertisement

2. From which of the view we get the piercing point ________
a) Perspective view
b) Side view
c) Top view
d) Front view
View Answer

Answer: c
Explanation: In the top view, firstly draw the picture plane. Then draw the top view of the object. Then select the station point of the object on the drawing. And then we get the piercing point. Hence we get the piercing point from the drawing top view.

3. We get the vanishing point from _________
a) Perspective view
b) Side view
c) Top view
d) Front view
View Answer

Answer: d
Explanation: In the front view, firstly we draw the ground line. Then draw the front view of the object. Then draw the horizon line. Then draw the vision axis of the object. And we get the vanishing points in the front view of the object. Hence we get the vanishing point from the front view of the object is to be drawn.
advertisement
advertisement

4. From which of the point from which we draw the perspective view?
a) horizontal axis
b) vertical axis
c) vanishing point
d) station point
View Answer

Answer: c
Explanation: In the perspective view, firstly we draw rays from vanishing point. Then draw vertical projections from a piercing point, getting intersection points of respective corners. And drawing perspective view from the intersection point and join the intersection point.

5. For drawing parallel perspective view we use the _____vanishing point.
a) one
b) two
c) three
d) four
View Answer

Answer: a
Explanation: For drawing parallel perspective view we use the one vanishing point. In this perspective view firstly draw the top view of the picture, Secondly, draw the Front view of the picture. Thirdly draw the perspective view of the object by the use of one vanishing point of the plane which is called Parallel perspective view.
advertisement

6. The drawing in which we use the two vanishing point the view is called _________
a) Parallel perspective view
b) Perpendicular perspective view
c) Angular perspective view
d) Perspective view
View Answer

Answer: c
Explanation: The drawing in which we use the two vanishing points the view is called Angular perspective. It is one of the best type of perspective. Here, we draw many points such as station points, vision axis and to view, front view and perspective view by using two vanishing points.

7. What is the purpose of RAY command?
a) to draw line between two points
b) to draw line in the form of rays
c) to draw line of infinite length in both direction
d) to draw a line between multiple point
View Answer

Answer: b
Explanation: RAY command is used to draw lines in the form of rays. One has to specify minimum of two points to specify ray. Ray is of infinite length only in one direction.
advertisement

8. If one specified point P1 first and then point P2, the line passing through P2 to infinity and starting from P1 is called as ________
a) Line
b) Segment
c) Ray
d) 2-point line
View Answer

Answer: c
Explanation: To draw ray, one has to specify the starting point first. Ray passes through the second point to infinity. Ray is infinite only after the second point.

9. If one specifies three nonlinear points P1, P2, P3, the ray passes through _________
a) P1 and P2
b) P1 and P3
c) P2 and P3
d) All three points
View Answer

Answer: b
Explanation: No ray/line will pass through 3 nonlinear points. Ray passes through P1 and P3 if one specifies three nonlinear points. If all three points are linear then ray will pass through all three points.
advertisement

10. RAY icon is shown _______
a) on the draw panel
b) on the home tab
c) on the expanded draw panel of the home tab
d) nowhere
View Answer

Answer: c
Explanation: RAY icon is shown on the expanded draw panel of the home tab. Ray command is used to draw a line passing through two points. First, specify the starting point of the ray and then the point through which the ray passes.

11. Ray command draws lines diverging at a specified angle.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Ray command draws lines from a point to many other specified points of infinite length. It is not used to draw lines diverging at a specified angle. Ray is of infinite length in a single direction.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Machine Drawing.

To practice all areas of Machine Drawing for online tests, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter