Machine Drawing Questions and Answers – Plotting

«
»

This set of Machine Drawing Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Plotting”.

1. Various types of plotter which are commonly used include ____________
a) Flatbed plotter
b) Simple plotter
c) Complex plotter
d) Combination plotter
View Answer

Answer: a
Explanation: Various types of plotters are available in the market, like flatbed plotter, drum plotter, etc. The plotters used single pen or multiple pen of different color. There are no plotters which are specifically named as simple or complex or combination plotter.
advertisement

2. A drawing created using drafting software is _________ of the drawing.
a) hard copy
b) soft copy
c) simple copy
d) complex copy
View Answer

Answer: b
Explanation: A drawing created by using drafting software is called soft copy. It cannot be useful at shop floor before softcopy is converted into hardcopy. Direct softcopy is not used at the shop floor.

3. The point which is used for plotting is ______________
a) Setting the plotting device
b) Select the printer
c) Select the paper
d) Set the page orientation
View Answer

Answer: a
Explanation: Setting the plotting device is a point which is used for plotting. In this point, we select the name of the plotter which is connected to the computer or default windows system plotter or printer.
advertisement
advertisement

4. The rule in which we select the size of paper is called _______
a) setting the plotting device
b) choosing paper size
c) select the paper
d) set the page orientation
View Answer

Answer: b
Explanation: In the rule of paper size we select a paper which is used in plotter for plotting. A list of different standard sizes of ISO and ANSI is displayed. Choose the correct size for drawing which is mostly used.

5. What is the meaning of display which is used plotter in defining plot area?
a) Chooses the entire drawing even if it is outside the specified limit
b) Plots the drawing falling within specified limit
c) Plots whatever is displayed on the screen
d) Allows choosing a specified area within window on the screen
View Answer

Answer: c
Explanation: Display option plots whatever is displayed on the screen. Extent option chooses the entire drawing even if it is outside the specified limit. Limits option allows choosing a specified area within a window on the screen.
advertisement

6. The property or rule in which in which we select the or choose the scale for plotting is called as ______
a) plot scale
b) scale
c) reduced scale
d) increase scale
View Answer

Answer: a
Explanation: The property or rule in which in which we select the scale or choose the scale for plotting is called a plot scale. In this property, you can select or write the scale for the paper. Fit to paper select the scale for the automatically.

7. The property in which the drawing which are not properly aligned is goes to the middle is known as ________
a) plot scale
b) centering the plot
c) drawing orientation
d) previewing
View Answer

Answer: b
Explanation: The property in which the drawing which is not properly aligned is goes to the middle is known as centering the plot. By clicking the centering the plot, then offset in X and Y directions automatically are displayed.
advertisement

8. The property in the plotters is used for changing the printing view i.e. portrait to landscape and landscape to portrait is known as _______
a) plot scale
b) centering the plot
c) drawing orientation
d) previewing
View Answer

Answer: c
Explanation: The property in the plotters is used for changing the printing view i.e. portrait to landscape and landscape to portrait is known as drawing orientation. Portrait option gives the longer sides of the drawing vertical and landscape option gives longer side horizontal.

9. The view which is complete and ready to print is called ________
a) preview
b) better view
c) after view
d) front view
View Answer

Answer: a
Explanation: The view which is complete and ready to print is called preview. But any operation is not completed this is checked in the preview before plotting. If it is satisfied then it is ready to plot from a plotter.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Machine Drawing.

To practice all areas of Machine Drawing, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter