Machine Drawing Questions and Answers – Types of 3D Model

«
»

This set of Machine Drawing Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Types of 3D Model”.

1. The model which is created by using basic entities of two dimensioning is called __________
a) Surface model
b) Wire frame model
c) Solid model
d) Isometric model
View Answer

Answer: b
Explanation: The model which is created by using basic entities of two dimensioning is called as wire frame model. Wire frame model is made by using two dimensional basic entities such as points, straight lines, curves, polygons, circles, etc. The model shows like a frame constructed out of wire and hence it is called a wire frame model.
advertisement

2. Types of models which is commonly used are ___________
a) Simple model
b) Composite model
c) Isometric model
d) Solid model
View Answer

Answer: d
Explanation: The types of models which are commonly used are Solid model, Surface model and wire frame model. The wire frame model are the simplest form of models which are used in drawing This model is draw with the help of two dimensional basic entities are line, rectangle, cycle, curves and polygons etc.

3. In which of the types of wire frame model is used for drawing flat objects?
a) 2D wire frame model
b) 2.5 wire frame model
c) 3D wire frame model
d) Solid model
View Answer

Answer: a
Explanation: In 2D wire frame model the flat objects are to be drawn. 2.5 wire frame model represents three dimensional objects as long as it does not have side wall details. 3D wire frame model is used for three dimensional representations of objects with side wall details.
advertisement
advertisement

4. The __________ form the basis for surface models.
a) surface model
b) solid model
c) wire frame model
d) isometric model
View Answer

Answer: b
Explanation: The wire frame models form the basis for surface models. The wire frame model is easy and simple to construct. The wire frame model requires less computer memory for storage compared to surface and solid model.

5. The wire frame entities are _________
a) Plane surface
b) Ruled surface
c) Tabulated surface
d) Polygons
View Answer

Answer: d
Explanation: The basic wire frame model geometric entities are analytic entities and synthetic entities. The analytic entities are points, lines, arcs, circles, fillets, chamfers, and conics. The synthetic entities are various types of splines and Bezier curve.
advertisement

6. The representation of complex objects which is not be drawn by wire frame model is called as ____________
a) Surface model
b) Wire frame model
c) Solid model
d) Isometric model
View Answer

Answer: a
Explanation: The representation of complex objects such as automotive bodies, aircraft bodies, ship bodies, castings, and dies cannot be achieved by wire frame modeling. In such cases, another method of geometric modeling used is known as surface modeling.

7. The surface model is created by using ___________
a) Analytic entities
b) Synthetic entities
c) Analytic and Synthetic entities
d) Basic entities
View Answer

Answer: c
Explanation: A surface model is generated by using wire frame entities i.e. analytic and synthetic. A system may require one wire frame entity to create a surface of revolution or it may require two wire frame entities to create a ruled surface.
advertisement

8. What is the basic part of the surface model on which the surface is to be drawn?
a) Ruled
b) Ruler
c) Size
d) Mesh
View Answer

Answer: d
Explanation: The mesh is the basic part of the surface model on which the surface is to be drawn. IN order to assist the visualization of a surface on a graphics display, artificial fairing lines, called mesh are added on the surface. The mesh size is controlled by the user.

9. The surface form used to model an aircraft body may not be sufficient to model the human heart.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The surface form used to model an aircraft body may not be sufficient to model the human heart. The choices of the surface are chosen according to the application. The types of surfaces are used in surface modeling are ruled surface and plane surface.
advertisement

10. The basic surface modeling entities are ____________
a) Polygons
b) Circle
c) Surface of revolution
d) Chamfers
View Answer

Answer: c
Explanation: The basic surface model entities are ruled surface, tabulate surface, plane surface, Bezier surface, B-spline surface, coons patch, fillet surface and offset surface. The basic wire frame entities are circle, polygons and chamfers.

11. The surface which is not to be drawn by the surface model drawn by __________
a) Surface model
b) Wire frame model
c) Solid model
d) Isometric model
View Answer

Answer: c
Explanation: The surface which is not to be drawn by the surface model drawn by solid model. The solid modeling is the easiest and the most advanced method of geometric modeling. A solid model is a completeness ad un ambiguity of the solid model are attributed to the fact that unlike the wire frame and solid model.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Machine Drawing.

To practice all areas of Machine Drawing, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter