Machine Drawing Questions and Answers – Drawing Aids

«
»

This set of Machine Drawing Questions and Answers for Aptitude test focuses on “Drawing Aids”.

1. Ortho command can be operated by pressing F9.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Ortho command is operated with a function key F8. It is a toggle key. If it is pressed once ortho command is set on and if pressed again ortho command is set off. Function key F9 is used for snap command.
advertisement

2. Select the incorrect statement about Snap from the following options.
a) It is the smallest invisible distance of increment that can be set for the mouse
b) If it is set ON, the mouse moves in steps of the set increment
c) If it is set OFF, the mouse cannot move to any intermediate point between the dots of the grid
d) Function key F9 is used to make Snap on/off
View Answer

Answer: c
Explanation: Snap command is used to control the movement of a mouse. If it is set on, the mouse moves in steps of the set increment. If it is set off, the mouse can move to any intermediate point between the dots of the grid.

3. If _______ mode is set on then all lines are drawn along the X and Y direction only.
a) snap
b) osnap
c) ortho
d) grid
View Answer

Answer: c
Explanation: Word ‘Ortho’ is used for orthogonal. It means 90 degrees to each other. If it is set on then all lines are drawn along the X and Y direction only.
advertisement
advertisement

4. Function key F9 is used to toggle _______
a) snap
b) ortho
c) osnap
d) grid
View Answer

Answer: a
Explanation: Function key F9 is used to toggle Snap. If a designer has to select any intermediate distance between the dots of the grid, snap should be put off by pressing F9. Again pressing of F9 makes the snap on and then the mouse moves in steps of increments.

5. Which function key is used to set Grid on or off?
a) F7
b) F4
c) F3
d) F5
View Answer

Answer: a
Explanation: Function key F7 is used to set grid on or off. It is a toggle key. If it pressed once, puts the grid on and if pressed again, puts the grid off.
advertisement

6. Symbol for quadrant snap, which appears on the entity while selecting is ____________
a) □
b) ◊
c) ○
d) ×
View Answer

Answer: b
Explanation: Various symbols of object snaps appear on the entity while selecting. ◊ denotes quadrant snap. ○, × and □ represent for Center, Intersection and Endpoint respectively.

7. It is difficult to pick a point exactly and quickly with the mouse. In order to allow specifying a point exactly, which of the following command will help?
a) Grid
b) Ortho
c) Snap
d) OSNAP
View Answer

Answer: d
Explanation: Object snap allows specifying a point exactly. It is also called OSNAP in short. This option is shown in the draft setting dialog box.
advertisement

8. Object snap increases ________
a) speed, accuracy and ease of drafting
b) speed of drawing
c) memory utilization
d) accuracy while drafting
View Answer

Answer: a
Explanation: OSNAP or Object snap is helpful in specifying a point exactly. As a result of which, it increases speed, accuracy and ease of drafting. If OSNAP is set off it takes a larger time or may be difficult to specify a point on the drawing.

9. Which function key is used to make OSNAP on/off?
a) F5
b) F3
c) F4
d) F7
View Answer

Answer: b
Explanation: To enable or disable the object snap function key F3 is used. Osnap tab on the task bar can also be used for this purpose. It can also be displayed by selecting the tab for object snap in dialog box which is displayed by DDRMODES command.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Machine Drawing.

To practice all areas of Machine Drawing for Aptitude test, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter