Machine Drawing Questions and Answers – Methods & Drawing of Orthographic Projection

«
»

This set of Machine Drawing Questions and Answers for Experienced people focuses on “Methods & Drawing of Orthographic Projection”.

1. Orthographic projection is drawn using two methods which is ___________
a) Second angle and third angle method
b) First angle and third angle method
c) First angle and fourth angle method
d) Second angle and fourth angle method
View Answer

Answer: b
Explanation: Orthographic projections of the object are drawn using first angle method and third angle method. In first angle method the object is placed in first quadrant. In third angle method the object is placed in third quadrant.
advertisement

2. The method in which the object is placed in the first quadrant is known as __________ method.
a) third angle
b) second angle
c) first angle
d) fourth angle
View Answer

Answer: c
Explanation: In the first angle method, the object is placed in first quadrant formed by the principal planes. In this method the top view is drawn at the bottom of the front view and right side view is drawn on the left hand side of the front view.

3. In first angle method the top view is drawn _______ of the front view.
a) above
b) right Side
c) left side
d) bottom
View Answer

Answer: d
Explanation: In first angle method, the top view is drawn at the bottom of the front view. In this method, the right hand side view is drawn on left side of front view. First angle method is mostly used in orthographic projection. It is easy for understanding.
advertisement
advertisement

4. The method in which the object is placed in the third quadrant is known as __________ method.
a) third angle
b) second angle
c) first angle
d) fourth angle
View Answer

Answer: a
Explanation: In third angle method, the object is placed in the third quadrant formed by the picture planes. In this method, the top view is placed in first quadrant. Side view is placed in fourth quadrant and front view is placed in third quadrant.

5. In third angle method the top view is drawn _______ of the front view.
a) above
b) right Side
c) left side
d) bottom
View Answer

Answer: a
Explanation: In third angle method, the top view is drawn above the front view. Front view is drawn in the third quadrant and right side view is drawn on the right side of the front view. It is difficult for understanding as compare to first angle method.
advertisement

6. In ______ method the plane of projection is transparent.
a) third angle
b) second angle
c) first angle
d) fourth angle
View Answer

Answer: a
Explanation: In third angle method the plane of projection is transparent as compare to first angle method. In third angle method the object is shown in the third quadrant with transparent planes. This method is used in United States of America.

7. On which drawing basic command is mostly used?
a) Two dimensional views
b) Three dimensional views
c) Four dimensional views
d) Five dimensional views
View Answer

Answer: a
Explanation: The two dimensional views are drawn separately in the drawing. Two dimensional views are drawn with the basic entities or command. It easily draws on the drawing.
advertisement

8. The drawing in which both the commands are used i.e. basic and modified command the view is known as __________
a) two dimensional views
b) three dimensional views
c) four dimensional views
d) five dimensional views
View Answer

Answer: b
Explanation: The three dimensional view is not drawn easily as compare to two dimensional view. The three dimensional view is drawn with the help of basic and modern entities o commands. It is the most important type which is used in drawing.

9. If the total detail is not obtained from the three directional views the ______ is drawn.
a) pictorial view
b) oblique view
c) perspective view
d) two dimensional view
View Answer

Answer: a
Explanation: Pictorial view is the advancement or modification of three dimensional views. Pictorial view is drawn or used when the three dimensional view is not easy or confuses the detailing of the object.
advertisement

10. Which of the following is a pictorial view?
a) Isometric view
b) Cavalier view
c) Axonometric view
d) Cabinet view
View Answer

Answer: c
Explanation: Pictorial views are axonometric view, oblique view and perspective views. Pictorial view is drawn for the complex object which is not draw from the three dimensional view. Cavalier view, Cabinet view, Isometric view are not the types of pictorial view.

11. For __________ an object is first rotated in horizontal plane about a vertical axis to make an angle with the picture plane.
a) isometric view
b) axonometric view
c) cavalier view
d) cabinet view
View Answer

Answer: b
Explanation: An object is first rotated in horizontal plane about a vertical axis to make an angle with the picture plane is called the Axonometric view. It is then tilted at an angle to which it touches the picture plane. Axonometric view types are Isometric, Diametric and trimetric views.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Machine Drawing.

To practice all areas of Machine Drawing for Experienced people, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter