Machine Drawing Questions and Answers – Types of Mechanical Drawings

«
»

This set of Machine Drawing Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Types of Mechanical Drawings”.

1. _________ is a drawing giving details about size tolerance, heat treatment, etc.
a) Exploded drawing
b) Production drawing
c) Assembly drawing
d) Machine drawing
View Answer

Answer: b
Explanation: Production drawings also machine drawings. In addition to dimensions, they furnish tolerance, geometric tolerance, surface finish, heat treatment, etc. Production drawing mostly uses orthographic method of representation.
advertisement

2. _________ is an authorized document to produce a part in the workshop.
a) Assembly drawing
b) Exploded drawing
c) Part drawing
d) Production drawing
View Answer

Answer: d
Explanation: Production drawing gives all the design information required for the production process. It is provided by the design department to the production department as an authorized document to produce a part in the workshop. It gives information about allowances, surface finish, heat treatment, etc.

3. Drawing showing the position of each part with respect to each other is called _______
a) assembly drawing
b) part drawing
c) machine drawing
d) installation drawing
View Answer

Answer: a
Explanation: Machine consists of many different parts. Assembly drawing is the drawing showing the position of each part with respect to each other. It can also be defined as a drawing showing all the parts in the combined state. It is prepared with the help of part drawings.
advertisement
advertisement

4. Exploded drawing is the drawing which gives the ____________ of each component of an assembly and they arranged in the same sequence in which they are assembled.
a) clear view
b) sectional view
c) pictorial view
d) front view
View Answer

Answer: c
Explanation: Exploded drawing is the drawing which gives the pictorial view of each part of an assembly. They are arranged in the sequence in which they are assembled. Sometimes, it is difficult to read and interpret the working drawing correctly for a person in industry. Explodes drawing is useful in clearly visualizing different parts of assembly.

5. Detailed drawing of each part of a machine is called _________
a) part drawing
b) assembly drawing
c) patent drawing
d) tabular drawing
View Answer

Answer: a
Explanation: A part drawing is a detailed drawing of each part of a machine. It is a production drawing of each part of a machine. Detailed drawing provides information about dimensions and allowances for the manufacture of the parts.
advertisement

6. Production drawing of a part of a machine is also called a _______
a) working drawing
b) installation drawing
c) machine drawing
d) sub-assembly drawing
View Answer

Answer: a
Explanation: Production drawing is also termed as a working drawing or a part drawing. It is a detail drawing of each part of a machine. These working drawing is quite useful for each step in the manufacturing industry.

7. Which type of drawing is supplied by the manufacturer to the client?
a) Tabular drawing
b) Assembly drawing
c) Client drawing
d) Installation drawing
View Answer

Answer: d
Explanation: Installation drawings are the drawings supplied by the manufacturer to the client. It gives the overall dimensions of the assembly which may be needed at the time of installation. Details of foundation holes are an example of installation drawing.
advertisement

8. Tabular drawings are used for parts that have __________
a) square shape
b) same size and same shape
c) same shape but different sizes
d) different shape but same size
View Answer

Answer: c
Explanation: Tabular drawings are used for parts that have different dimension but same shape. In that case, the drawing can be dimensioned with sizes as P, Q, R, S, etc. The values of P, Q, R, and S can be tabulated in the table. Here dimensions of different parts are calculated by taking relative ratios directly.

9. Patent drawing must be in a pictorial view.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Patent drawings are used to get a patent of a machine or machine component. The drawing may be in a pictorial view or in orthographic view as required for patent work depending on the complexity of the part. Both types of views can also be drawn if required.
advertisement

10. ___________ is used to communicate information to industry.
a) design data
b) installation drawing
c) machine drawing
d) patent drawing
View Answer

Answer: c
Explanation: Machine drawing is a drawing of machine elements. Design data may not be readable or easy to interpret to everyone in the industry and installation drawing gives overall dimensions of assembly. Hence, only machine drawing is used to communicate information to industry.

11. Working drawing is used by _______
a) production department
b) customer
c) marketing department
d) designer
View Answer

Answer: a
Explanation: Working drawing is a detailed drawing of each part of a machine. It is used by the production department or manufacturing industry. Drawing made for a customer is an Installation drawing and machine drawing is used by other departments of the company.

12. To have uniformity in the drawings they are required to follow some drawing standards. These standards are available for drawing but not for any machine components.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Standards are available for any machine components and also for drawings. To have uniformity in drawing, designer should follow some drawing standards approved by International Standards Organization (ISO). In India, BIS (Bureau of Indian Standards) has been assigned for standardizing the machine components for interchangeability of parts.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Machine Drawing.

To practice all areas of Machine Drawing, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter