Chemical Process Calculation Questions and Answers – Energy Balances – Work – II

This set of Chemical Process Calculation Puzzles focuses on “Work – II”.

1. ___________ occurs when a system causes a _______ to turn against an external mechanical resistance.
a) Mechanical work, Mechanical
b) Electrical work, Electrical
c) Shaft work, Shaft
d) Flow work, Flow
View Answer

Answer: c
Explanation: Shaft work occurs when a system causes a shaft to turn against an external mechanical resistance.

2. When a shaft in the system turns a pump to pump water out of the system, the shaft work is
a) Positive
b) Negative
c) Zero
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Work is done by the system.

3. _____________ is performed on a system when the fluid is pushed in to the system by the surrounding.
a) Mechanical work
b) Electrical work
c) Shaft work
d) Flow work
View Answer

Answer: d
Explanation: Flow work is performed on a system when the fluid is pushed in to the system by the surrounding.
advertisement
advertisement

4. In constant volume thermodynamic process work done is
a) Maximum
b) Minimum
c) Zero
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: W = P(V2-V1).

5. For any irreversible process, the net entropy change is
a) Positive
b) zero
c) negative
d) infinite
View Answer

Answer: a
Explanation: For any irreversible process, the net entropy change is Positive.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!

6. The intensive property of thermodynamics is
a) Density
b) Mass
c) Energy
d) Volume
View Answer

Answer: a
Explanation: Density does not depend on the amount of material present.

7. In an irreversible process, there is
a) gain of heat
b) loss of heat
c) no loss of heat
d) None of these
View Answer

Answer: b
Explanation: The process is irreversible so there is a loss of heat.
advertisement

8-10. An ideal gas is enclosed at 200 K and 100 KPa in a cylinder by a frictionless vessel and the gas slowly forces the piston so that the volume of gas
expands from 0.1 to 0.2 m3.
8. What is the number of moles(10^-3) of the gas?
a) 2
b) 4
c) 6
d) 8
View Answer

Answer: c
Explanation: n = PV/RT = (100)(0.1)/(200)(8.314) .

9. What is the work done for isobaric process (100 KPa)?
a) 10 KJ
b) 20 KJ
c) 30 KJ
d) 40 KJ
View Answer

Answer: a
Explanation: W = -P(V2-V1).
advertisement

10. What is the work done for isothermal process (200 K)?
a) -3.24 KJ
b) -6.24 KJ
c) -9.24 KJ
d) -12.24 KJ
View Answer

Answer: b
Explanation: W = -nRTln(V2/V1).

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Chemical Process Calculation.
To practice puzzles on all areas of Chemical Process Calculation, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.