Chemical Process Calculation Questions and Answers – Stoichiometry – V

«
»

This set of Chemical Process Calculation Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Stoichiometry – V”.

1-10. For the given combustion reaction
a C4H10 + b O2 → c CO2 + d H2O
1. What is the value of a?
a) 1
b) 4
c) 5
d) 6.5
View Answer

Answer: a
Explanation: Carbon and Oxygen on both the sides.
advertisement

2. What is the value of b?
a) 1
b) 4
c) 5
d) 6.5
View Answer

Answer: d
Explanation: Carbon and Oxygen on both the sides.

3. What is the value of c?
a) 1
b) 4
c) 5
d) 6.5
View Answer

Answer: b
Explanation: Carbon and Oxygen on both the sides.

4. What is the value of d?
a) 1
b) 4
c) 5
d) 6.5
View Answer

Answer: c
Explanation: Carbon and Oxygen on both the sides.
advertisement

5. For producing 10 moles of H2O, how many moles of C4H10 are required? (Consider O2 is in excess)
a) 1
b) 2
c) 5
d) 10
View Answer

Answer: b
Explanation: 1 mole of C4H10 is equivalent to 2 moles of H2O.

6. How many moles of O2 are required for producing 10 moles of H2O? (Consider C4H10 is in excess)
a) 6.5
b) 13
c) 15
d) 30
View Answer

Answer: b
Explanation: 6.5 mole of O2 is equivalent to 5 moles of H2O.

7. How much CO2 in kg can be produced with 1 mole of C4H10? (Consider O2 is in excess)
a) 44
b) 88
c) 132
d) 176
View Answer

Answer: d
Explanation: 1 mole of C4H10 is equivalent to 4 moles of CO2.
advertisement

8. How much CO2 in kg can be produced with 1 mole of O2? (Consider C4H10 is in excess)
a) 26.07
b) 27.07
c) 28.08
d) 29.08
View Answer

Answer: b
Explanation: 6.5 moles of O2 is equivalent to 4 moles of CO2.

9. For producing 90 gms of water in the reaction, how many moles of C4H10 are required?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: a
Explanation: 1 mole of C4H10 is equivalent to 5 moles (90 gms) of H2O.

10. For producing 90 gms of water in the reaction, how many moles of O2 are required?
a) 2.5
b) 4.5
c) 6.5
d) 8.5
View Answer

Answer: c
Explanation: 6.5 moles of O2 is equivalent to 5 moles (90 gms) of H2O.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Chemical Process Calculation.
To practice all areas of Chemical Process Calculation, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn