Chemical Process Calculation Questions and Answers – Species Mole Balances-II

This set of Chemical Process Calculation Questions focuses on “Species Mole Balances-II”.

1-6. In Ammonia production, a reactor is supplied with a feed of 10 moles of N2¬ and 40 moles of H2. If the reaction takes place completely,
1. What is the extent of the reaction?
a) 10
b) 15
c) 20
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Extent of the reaction = Moles reacting in the reaction.

2. What is the number of moles of N2 after the reaction?
a) 0
b) 5
c) 10
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The reaction completely takes place, so the moles of NH3 are zero as it is a limiting reactant.

3. What is the number of moles of H2 after the reaction?
a) 10
b) 15
c) 20
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Moles of H2 = Initial moles of H2 – 3(Extent of the reaction).
advertisement
advertisement

4. What is the number of moles of NH3 after the reaction?
a) 10
b) 15
c) 20
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Moles of NH3 = 2(Extent of the reaction).

5. Which one is the limiting reactant?
a) N2
b) H2
c) Both N2 and H2
d) Neither N2 nor H2
View Answer

Answer: a
Explanation: N2 has lower extent of reaction.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube

6. Which one is the excess reactant?
a) N2
b) H2
c) Both N2 and H2
d) Neither N2 nor H2
View Answer

Answer: b
Explanation: H2 has higher extent of reaction.

7-10. For a given reaction reactor is supplied with a feed of composition 46% C3H7O4, 44% O2 and 10% N2 and if 50% of the limiting reagent conversion takes place.
4C3H7O4 + 11O2 → 12CO2 + 14H2O
7. What is the percentage of O2 in the product?
a) 10
b) 18
c) 38
d) 54
View Answer

Answer: b
Explanation: Assume that 100 moles of feed is present in the reactor and do the material balance for each, Percentage of O2 = 18%.
advertisement

8. What is the percentage of N2 in the product?
a) 8
b) 18
c) 34
d) 46
View Answer

Answer: a
Explanation: Assume that 100 moles of feed is present in the reactor and do the material balance for each, Percentage of N2 = 8%.

9. What is the percentage of C3H7O4 in the product?
a) 10
b) 16
c) 31
d) 43
View Answer

Answer: c
Explanation: Assume that 100 moles of feed is present in the reactor and do the material balance for each, Percentage of C3H7O4 = 31%.
advertisement

10. What is the percentage of H2O in the product?
a) 15
b) 23
c) 39
d) 51
View Answer

Answer: b
Explanation: Assume that 100 moles of feed is present in the reactor and do the material balance for each, Percentage of H2O = 23%.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Chemical Process Calculation.
To practice all areas of Chemical Process Calculation, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

If you find a mistake in question / option / answer, kindly take a screenshot and email to [email protected]

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.