Chemical Process Calculation Questions and Answers – Energy Balances – Terminology – II

«
»

This set of Chemical Process Calculation Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Energy Balances – Terminology – II”.

1. Volume of a system is
a) Intensive property
b) Extensive property
c) Neither intensive nor Extensive
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Volume of a system depends on the amount of it present in the system.
advertisement

2. A system that is open to interchange of mass with the surrounding is called
a) Open System
b) Closed System
c) Bounded System
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: A system that is open to interchange of mass with the surrounding is called Open System.

3. A flow system is also known as
a) Open System
b) Closed System
c) Bounded System
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: A flow system is also known as Open System.

4. A part of a system that is physically distinct and macroscopically homogeneous of fixed or variable composition is known as
a) Concentration
b) State
c) Phase
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: A part of a system that is physically distinct and macroscopically homogeneous of fixed or variable composition is known as phase.
advertisement

5. Which one is an example of _______ phase.
a) Solid
b) Liquid
c) Gas
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: All Solid, Liquid and Gas are the example of a phase.

6. Observable characteristic of a system is called
a) Phase
b) Property
c) State
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Observable characteristic of a system is called Property.

7. Which one is an example of a property?
a) Pressure
b) Temperature
c) Volume
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Temperature, Pressure and Volume. are the observable characteristic of a system.
advertisement

8. Sate of a system is specified by
a) Temperature
b) Pressure
c) Volume
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Ate of a system is specified by T, P, V etc.

9. The properties of a system are invariant in a state, called
a) Transition state
b) Steady state
c) Unsteady state
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The properties of a system are invariant in a state, that is called Steady state.

10. If the accumulation in a system is zero, the state of the system is
a) Transition state
b) Steady state
c) Unsteady state
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: If the accumulation in a system is zero, the state of the system is Steady state.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Chemical Process Calculation.
To practice all areas of Chemical Process Calculation, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn