Chemical Process Calculation Questions and Answers – Energy Balances – Terminology – III

«
»

This set of Chemical Process Calculation Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Energy Balances – Terminology – III”.

1. Everything outside a system boundary is
a) Surrounding
b) Boundary line
c) Open system
d) Closed system
View Answer

Answer: a
Explanation: Everything outside a system boundary is Surrounding.
advertisement

2. The quantity of matter or region of space chosen for study is called
a) Boundary
b) Surrounding
c) System
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The quantity of matter or region of space chosen for study is called System.

3. System is enclosed by
a) Boundary
b) Surrounding
c) Layers
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: A system is enclosed by Boundary.

4. A system that is not in steady state is in a state that is
a) Transient state
b) Unsteady state
c) Both a and b
d) Neither a nor b
View Answer

Answer: c
Explanation: A system that is not in steady state is in a state that is Transient state or Unsteady state.
advertisement

5. Unsteady state is also known as Transient state, the statement is
a) True
b) False
c) Applicable for some systems
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Unsteady state is also known as Transient state.

6. A system that does not exchange heat with the surroundings during a process is
a) Adiabatic system
b) Isobaric system
c) Isochoric system
d) Isothermal system
View Answer

Answer: a
Explanation: A system that does not exchange heat with the surroundings during a process is Adiabatic system.

7. Adiabatic system is a perfectly insulated system. The statement is
a) True
b) False
c) Applicable for some systems
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Adiabatic system is a perfectly insulated system.
advertisement

8. A system in which the pressure is constant during a process is
a) Adiabatic system
b) Isobaric system
c) Isochoric system
d) Isothermal system
View Answer

Answer: b
Explanation: A system in which the pressure is constant during a process is an Isobaric system.

9. A system in which the volume is invariant during a process is
a) Adiabatic system
b) Isobaric system
c) Isochoric system
d) Isothermal system
View Answer

Answer: c
Explanation: A system in which the volume is invariant during a process is an Isochoric system.

10. A system in which the temperature is invariant during a process is
a) Adiabatic system
b) Isobaric system
c) Isochoric system
d) Isothermal system
View Answer

Answer: d
Explanation: A system in which the temperature is invariant during a process is an Isothermal system.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Chemical Process Calculation.
To practice all areas of Chemical Process Calculation, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn