Chemical Process Calculation Questions and Answers – Process Simulators

This set of Chemical Process Calculation Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Process Simulators”.

1. ________________ is the solution of appropriate process material and energy balances.
a) Flow sheeting
b) Flow processing
c) Flow Solving
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Flow sheeting is the solution of appropriate process material and energy balances.

2. Process simulator is the computer code used in ________________
a) Flow sheeting
b) Flow processing
c) Flow Solving
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Process simulator is the computer code used in flow sheeting.

3. Calculation of _____________ is the fundamental of flow sheeting codes.
a) Mass balance
b) Mole balance
c) Energy balance
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Calculation of mass balance is the fundamental of flow sheeting codes.
advertisement
advertisement

4. Which of the following is a feature of process simulator?
a) Equipment sizing functions
b) Import and export data
c) Scheduling of batch operations
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: All a, b, c are the features of a process simulator.

5. What is the product enthalpy of 1 mole of the product? The feed of a process simulator is 1 mole with enthalpy 2 J/mole, the heat input is 4 J, and the work performed is 5 J.
a) 1 J/mole
b) 2 J/mole
c) 3 J/mole
d) 5 J/mole
View Answer

Answer: c
Explanation: Energy balance, H = 2 + 4 – 5 = 1 J/mole.

6. What is the product enthalpy of a process simulator if the feed is 15 J, the heat input is 10 J, and the work performed is 5 J?
a) 10 J
b) 15 J
c) 20 J
d) 25 J
View Answer

Answer: c
Explanation: Energy balance, H = 15 + 10 – 5 = 20 J.

7. The interconnection equations are for a _____________ model.
a) Mixing
b) Splitting
c) Process
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Mixing model is for interconnection equations.
advertisement

8. While solving a process simulation, required balance is?
a) Material balances
b) Equilibrium relations
c) Energy balances
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: All three are required for solving process simulator.

9. The input mass in a process simulator is X Kg and output mass is Y Kg. Then
a) X = Y
b) X > Y
c) X < Y
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Mass balance, product mass = feed mass.
advertisement

10. The input mass in a process simulator is 2 Kg and output mass is ______ Kg.
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: b
Explanation: Mass balance, product mass = feed mass.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Chemical Process Calculation.
To practice all areas of Chemical Process Calculation, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.