Chemical Process Calculation Questions and Answers – Terminology for a Reaction System-I

«
»

This set of Chemical Process Calculation Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Terminology for a Reaction System-I”.

1. Extent of a reaction denotes
a) Total number of moles reacting in a reaction
b) How much a reaction is occurring?
c) Number of moles of a reactant that react in a reaction
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: It denotes that how much a reaction occurs.
advertisement

2. The unit of extent of a reaction is
a) Unit-less
b) Moles reacting
c) Kg reacting
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The unit of extent of a reaction is Moles reacting.

3-5. If 5 moles of N2 is combined with 12 moles of H2 as per given reaction.
N2 + 3 H2 → 2 NH3
3. What is the extent of reaction?
a) 12 moles reacting
b) 8 moles reacting
c) 4 moles reacting
d) 2 moles reacting
View Answer

Answer: c
Explanation: Extent of the reaction is = (5-1) / (1) = 4.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. How many moles are left of N2 in the reaction?
a) 1 mole
b) 2 moles
c) 4 moles
d) 3 moles
View Answer

Answer: a
Explanation: Moles of N2 left in the reaction = 5-4 = 1 mole.

5. How many moles of NH3 are there in the reaction?
a) 1 mole
b) 2 moles
c) 4 moles
d) 8 moles
View Answer

Answer: d
Explanation: Moles of NH3 = 2*4 = 8.
advertisement

6-9. For the given reaction
C3H8 + 5O2 → 3CO2 + 4H2O
88 kg of C3H8 is reacting with 160 moles of O2.

6. What is extent of the reaction?
a) 1 mole
b) 2 moles
d) 3 moles
c) 4 moles
View Answer

Answer: a
Explanation: 1 mole of C3H8 is reacting and then extent of reaction = (2-1) / (1) = 1.
advertisement

7. How many kg moles of C3H8 left in the reaction?
a) 1 mole
b) 2 moles
d) 3 moles
c) 4 moles
View Answer

Answer: a
Explanation: 1 mole of C3H8 is reacting. Left moles = 2-1 = 1.

8. How many kg of CO2 is produced?
a) 132
b) 88
d) 44
c) 22
View Answer

Answer: a
Explanation: CO2 produced = 3*44=132.
advertisement

9. How many kg of H2O is produced?
a) 72
b) 36
d) 12
c) 6
View Answer

Answer: a
Explanation: H2O produced = 4*18 = 72.

10. How many moles of O2 are there in the reaction?
a) 0
b) 36
d) 72
c) 108
View Answer

Answer: a
Explanation: O2 is a limiting reactant.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Chemical Process Calculation.
To practice all areas of Chemical Process Calculation, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.