Chemical Process Calculation Questions and Answers – Terminology for a Reaction System-V

«
»

This set of Chemical Process Calculation Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Terminology for a Reaction System-V”.

1. The ratio of the moles of a particular product produced to the moles of another product produced in a reaction is called
a) Percentage conversion
b) Selectivity
c) Extent of reaction
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The ratio of the moles of a particular product produced to the moles of another product produced in a reaction is called Extent of reaction.
advertisement

2. Which is the incorrect definition for yield?
a) The amount of desired product obtained divided by the amount of key reactant feed
b) The amount of desired product obtained divided by the amount of key reactant consumed
c) The amount of a product obtained divided by the theoretical amount of the product that would be obtained based on the limiting reactant in the chemical reaction equation if it were completely consumed
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Different set of definitions are there in every case.

3-10. Two reaction of interest are as following
Cl2 + C4H8 → C4H7Cl + HCl
Cl2 + C4H8 → C4H8Cl2
When the reaction is finished, the quantity of each species is listed below
Cl2 : 160 g moles
C4H8 : 400 g moles
C4H7Cl : 10 g moles
C4H8Cl2 : 40 gm moles
HCl : 10 gm moles

advertisement
advertisement

3. How many moles of Cl2 are there in the feed?
a) 160
b) 170
c) 210
d) 230
View Answer

Answer: c
Explanation: Moles of Cl2 = 160 + 40 (Reacting in second reaction) + 10 (Reacting in first reaction).

4. How many moles of C4H8 are there in the feed?
a) 400
b) 410
c) 440
d) 450
View Answer

Answer: d
Explanation: Moles of C4H8 = 400 + 40 (Reacting in second reaction) + 10 (Reacting in first reaction).
advertisement

5. Which one is the limiting reactant?
a) Cl2
b) C4H8
c) C4H7Cl
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Cl2 has lower extent of reaction.

6. Which one is the excess reactant?
a) Cl2
b) C4H8
c) C4H7Cl
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: C4H8 has higher extent of reaction.
advertisement

7. What is the fractional conversion of C4H8 to C4H7Cl?
a) 0.022
b) 0.044
c) 0.066
d) 0.088
View Answer

Answer: a
Explanation: Fractional conversion = 10/450.

8. What is the selectivity of C4H7Cl relative to C4H8Cl2?
a) 0.25
b) 0.50
c) 0.75
d) 1.00
View Answer

Answer: a
Explanation: Selectivity = 10 (gm moles of C4H7Cl)/40 (gm moles of C4H8Cl2).
advertisement

9. What is the extent of first reaction?
a) 10
b) 20
c) 30
d) 40
View Answer

Answer: a
Explanation: Extent of a reaction = No. of moles reacting in a reaction.

10. What is the extent of second reaction?
a) 10
b) 20
c) 30
d) 40
View Answer

Answer: d
Explanation: Extent of a reaction = No. of moles reacting in a reaction.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Chemical Process Calculation.
To practice all areas of Chemical Process Calculation, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter