Chemical Process Calculation Questions and Answers – Energy Balances for a Chemical Reaction

«
»

This set of Chemical Process Calculation Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Energy Balances for a Chemical Reaction”.

1. A reaction for which heat must be added to the system to maintain isothermal condition is called
a) Endothermic Reaction
b) Exothermic Reaction
c) Neutral Reaction
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: A reaction for which heat must be added to the system to maintain isothermal condition is called Endothermic Reaction.
advertisement

2. A reaction for which heat must be removed from the system to maintain isothermal condition is called
a) Endothermic Reaction
b) Exothermic Reaction
c) Neutral Reaction
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: A reaction for which heat must be removed from the system to maintain isothermal condition is called Exothermic Reaction.

3. Photosynthesis is _________
a) Exothermic
b) Endothermic
c) No heat transfer
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Photosynthesis is an Endothermic Reaction as heat is absorbed.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Electrolysis of water is
a) Exothermic
b) Endothermic
c) No heat transfer
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Photosynthesis is an Endothermic Reaction as heat is absorbed.

5. Burning Butane in a gas grill is
a) Exothermic
b) Endothermic
c) No heat transfer
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Combustion is an Exothermic Reaction as heat is released.
advertisement

6. Rusting of Fe is
a) Exothermic
b) Endothermic
c) No heat transfer
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Combustion is an Exothermic Reaction as heat is released.

7. Burning is always an ______________ process.
a) Exothermic
b) Endothermic
c) No heat transfer
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Burning is an Exothermic Reaction as heat is released.
advertisement

8. _________________ is always endothermic.
a) Burning
b) Freezing
c) Condensing
d) Boiling
View Answer

Answer: d
Explanation: Boiling is an Endothermic Reaction as heat is absorbed.

9. Temperature for standard heat of formation is
a) 298 K
b) 300 K
c) 400 K
d) 528 K
View Answer

Answer: a
Explanation: Standard temperature = 25 degree Celsius = 25+273 = 298 K.
advertisement

10. Pressure for standard heat of formation is
a) 1 atm
b) 1 psi
c) 1 Kg/m2
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Standard pressure = 1 atm.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Chemical Process Calculation.
To practice all areas of Chemical Process Calculation, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.