Chemical Process Calculation Questions and Answers – Energy Balances – Terminology – I

«
»

This set of Chemical Process Calculation Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Energy Balances – Terminology – I”.

1. The surface that separates a system from the surrounding is called
a) Boundary
b) Surface
c) Surrounding
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The surface that separates a system from the surrounding is called Boundary.
advertisement

2. Boundary may be
a) Real
b) Imaginary
c) Rigid
d) All of the mentioned
View Answer

Answer:
Explanation: Boundary may be Real, imaginary, rigid.

3. A boundary may be movable. The statement is
a) True
b) False
c) Imaginary
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: A boundary may be movable and rigid as well.

4. A system that does not interchange mass with the surrounding is a _____________
a) Open System
b) Closed System
c) Bounded System
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: A system that does not interchange mass with the surrounding is a Closed System.
advertisement

5. A non-flow system is also known as
a) Open System
b) Closed System
c) Bounded System
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: A non-flow system is also known as Closed system.

6. The properties of a system remain invariant under a balance of potential, is
a) Equilibrium
b) Phase transition
c) Transient phase
d) None of the mentioned
View Answer

Answer:
Explanation: The properties of a system remain invariant under a balance of potential, is Equilibrium.

7. The following is not a type of equilibrium
a) Mechanical equilibrium
b) Thermal equilibrium
c) Chemical equilibrium
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Mechanical, Chemical and Thermal all are the types of equilibrium.
advertisement

8. A property is dependent on mass of the material is
a) Extensive property
b) Intensive property
c) Neither Intensive nor Extensive
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: A property is dependent on mass of the material is Extensive property.

9. A property that does not dependent on amount of material present in the system is
a) Extensive property
b) Intensive property
c) Neither Intensive nor Extensive
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: A property that does not dependent on amount of material present in the system is Intensive property.

10. Density of a material is an
a) Extensive property
b) Intensive property
c) Neither Intensive nor Extensive
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Density of a material doesn`t depend on the mass. It is equal for each amount of a specific material.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Chemical Process Calculation.
To practice all areas of Chemical Process Calculation, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn