Chemical Process Calculation Questions and Answers – Energy balance for Different type of systems – II

«

This set of Chemical Process Calculation Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Energy balance for Different type of systems – II”.

1. Change in the internal energy for a steady-state system is always ___________
a) Positive
b) Negative
c) Zero
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Change in the internal energy for a steady-state system is always zero.
advertisement

2. For a steady state system, 10 J of heat is supplied to the system, what is the work done by the system?
a) 10 J
b) 20 J
c) 30 J
d) 40 J
View Answer

Answer: a
Explanation: Change in the internal energy for a steady-state system is always zero so Q = W.

3. If x J of work is done on a steady system, what is the heat for the system?
a) + x J
b) –x J
c) 0 J
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Change in the internal energy for a steady-state system is always zero so Q + W= 0.
advertisement
advertisement

4. 10 J of heat is removed from a steady state system, what is the work done on the system?
a) – 10 J
b) 10 J
c) – 5 J
d) 5 J
View Answer

Answer: b
Explanation: 0 = – 10 + W.

5. 25 J of work is done by a steady state system, what is the heat supplied to the system?
a) – 25 J
b) 25 J
c) 20 J
d) – 20 J
View Answer

Answer: b
Explanation: 0 = – 15 + Q.
advertisement

6. 20 J of heat is supplied to a system and a work of 30 J performed on it. If 50 J of heat is removed from the system, which type of system is it?
a) Steady state
b) Unsteady state
c) Closed
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: ∆E = 0.

7. 10 J of heat is supplied to a system and a work of 30 J performed on it. If 50 J of heat is removed from the system, which type of system is it?
a) Steady state
b) Unsteady state
c) Closed
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: ∆E is not equal to zero.
advertisement

8. If 25 J is work is done on a system and same amount of heat is also supplied. What kind of system is it?
a) Steady state
b) Unsteady state
c) Closed
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: ∆E is not equal to zero.

9. If 25 J is work is done by a system and same amount of heat is also supplied to the system. What kind of system is it?
a) Steady state
b) Unsteady state
c) Closed
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: ∆E is equal to zero.
advertisement

10. There must be no accumulation of mass or energy over the time period of interest in a _________
a) Steady state
b) Unsteady state
c) Closed
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: There must be no accumulation of mass or energy over the time period of interest in a Steady state.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Chemical Process Calculation.
To practice all areas of Chemical Process Calculation, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.