Chemical Process Calculation Questions and Answers – Density and specific gravity-I

«
»

This set of Chemical Process Calculation Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Density and specific gravity-I”.

1. Mass per unit volume is called
a) Density
b) Molecular weight
c) Molar mass
d) Mole fraction
View Answer

Answer: a
Explanation: Mass per unit volume is called density.

2. Densities for ________ and ________do not change significantly at ordinary conditions with pressure.
a) Gas, liquids
b) Liquids, solids
c) Solids, gas
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Densities for liquids and solids do not change significantly at ordinary conditions with pressure.

3. Specific volume is the inverse of
a) Volume
b) Pressure
c) Density
d) Flow rate
View Answer

Answer: c
Explanation: Specific volume is the inverse of density.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Specific gravity is the ratio of density of a substance to the density of a reference material.
The above given statement is
a) True
b) False
c) Only for some specific materials
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Specific gravity is the ratio of density of a substance to the density of a reference material..

5. Density of water is
a) 1 gm/cm3
b) 1000 Kg/m3
c) 62.43 lb/ft3
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: density of water = 1 gm/cm3 = 1000 Kg/m3 = 62.43 lb/ft3.

6. Specific gravity = 0.80 26˚/4˚ notation represents
a) Specific gravity when the solution is at 26˚C and the reference substance is at 4˚C is 0.80
b) Specific gravity when the solution is at 4˚C and the reference substance is at 26˚C is 0.80
c) Both a and b
d) Neither a nor b
View Answer

Answer: a
Explanation: Simple rule for the representation.

7-8. Specific gravity of a liquid is 2.39.
7. What is the density of the liquid in g/cm3?
a) 2.39
b) 2.39102
c) 2.39×103
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Specific gravity is the ratio of the density of a substance to the density of a reference material.
advertisement

8. What is the density of the liquid in kg/m3?
a) 2.39×103
b) 2.39
c) 2.39×102
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Specific gravity is the ratio of the density of a substance to the density of a reference material.

9. Specific gravity of a substance is 2.42. What is the density of the substance in lb/ft3?
a) 151
b) 252
c) 302
d) 402
View Answer

Answer: a
Explanation: Specific gravity is the ratio of the density of a substance to the density of a reference material.
advertisement

10. Mass that a cube contains is 40 gm and having side length of 1 cm. What is the density of the material inside the cube?
a) 40 gm/cm3
b) 20 gm/cm3
c) 10 gm/cm3
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Mass per unit volume is called density.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Chemical Process Calculation.
To practice all areas of Chemical Process Calculation, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.