Statistical Quality Control Questions and Answers – Control Charting Techniques – Control Charts for Multiple-Stream Processes – 1

«
»

This set of Statistical Quality Control Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Control Charting Techniques – Control Charts for Multiple-Stream Processes – 1”.

1. Which of these is a correct definition for an MSP?
a) Process in which same value of data comes from several sources
b) Process in which data at a point in time consisting of measurement from several sources
c) Process in which many values of data come from single source
d) Process in which data at a point in time consisting of measurement from single sources
View Answer

Answer: b
Explanation: A MSP is defined as the process with data at a point in time, consisting of measurements from several different sources or streams.
advertisement

2. What does P stand for in MSP?
a) Point
b) Pressurization
c) Prices
d) Process
View Answer

Answer: d
Explanation: The MSP is a process in which data at a particular instant of time, comes from several individual streams. It has a full form of Multiple Stream Process.

3. When are the sources, or streams, in an MSP, considered to be identical?
a) When the process is out-of-control
b) When the process is in-control
c) When the process is running
d) The sources are never identical in any of the states of process
View Answer

Answer: b
Explanation: In a Multiple Stream Process, when the process is in the state of statistical control, the sources or the streams, from which the data are obtained, are considered to be identical.

4. Each of the stream can _________ adjusted __________ in the case of an MSP.
a) Never, either individually or in small groups
b) Always, individually
c) Always, either individually or in small groups
d) Always, only in small groups
View Answer

Answer: c
Explanation: In every multiple stream process, it is always a characteristic of it that, each of the stream from which the data is obtained, can be adjusted either individually, or in small groups.

5. What conclusion can we get about the process from the following statement?
“A machine has several heads, with each head producing identical units of product.”
a) Process is a MSP
b) Process is a SSP (single stream process)
c) Process is in-control
d) Process is out-of-control
View Answer

Answer: a
Explanation: The above process can have different set of data from different streams at any instant of time, so it is an example of the Multiple Stream Process.

6. If the data of the streams of the MSP are all correlated (perfectly), what control procedure may be adopted?
a) Different control chart for different stream
b) One control chart for some streams and one for a group
c) Different control charts for different groups of streams
d) One control chart for the any stream of all streams
View Answer

Answer: d
Explanation: If the data of the MSP are all correlated perfectly, the control procedure, which may be adopted, can be to design one control chart for any one stream of all streams.
advertisement

7. Which of these is a type of situation occurring when an assignable cause has come up in the case of MSP?
a) The whole process is in control
b) All streams are on-target
c) All streams are off target
d) Every stream is on-target
View Answer

Answer: c
Explanation: There are at least two cases of situations involving the occurrence of assignable causes in MSP: first when the output of one or a few streams is off-target, second, when the output of all streams has shifted off-target.

8. When only the output of only one stream is off target we need to control _________
a) The whole MSP
b) Only that Process stream
c) Every process steam
d) Every process stream except the steam which has off target output
View Answer

Answer: b
Explanation: When the output of only one stream of the MSP is off-target, that means there is an assignable cause in it. So we need to control only that stream.

9. Which technique is used to monitor MSPs?
a) Cusum control charts
b) EWMA charts
c) Shewhart charts
d) Group control charts
View Answer

Answer: d
Explanation: The MSP processes have different data obtained from many individual streams. The data from the group of streams are controlled using the technique of Group control charts.

10. Who was the first person to discover the technique of GCC (Group Control Charts)?
a) Freund
b) Maxwell
c) Boyd
d) Montgomery
View Answer

Answer: c
Explanation: The MSP or the multiple stream processes are controlled using the technique of GCC. These charts were first introduced by Boyd in 1950.

11. Which of these is an assumed standard distribution for the quality characteristic data from different streams of MSP for construction of GCC?
a) Lognormal
b) Normal
c) Poisson
d) Binomial
View Answer

Answer: b
Explanation: While the constructing GCC for the MSPs, it is assumed that the data obtained from the streams of the MSP, is normally distributed. It is a standard assumed distribution for the data.

12. Which of these is not an assumption made for the GCC?
a) Same target value for all the streams
b) Same inherent variability for all the streams
c) All streams data are perfectly correlated
d) Each stream data is based on the normal distribution
View Answer

Answer: c
Explanation: For the construction of GCC for the MSP, it is assumed that all the streams of the MSPs have same target value, and same inherent variability, and all the data is normally distributed.
advertisement

13. If there are 6 streams of a process and sample size is 4, what is true?
a) 6 units individually from any 4 streams
b) 4 units individually from all the 6 streams
c) 10 units from any stream
d) 4 units from any one stream
View Answer

Answer: b
Explanation: The sampling for the GCC construction for any MSP, the sampling is done as if separate control charts were to be set up for each stream. So there will be 4 units taken from each of the six streams.

14. Assignable cause may be present even when any one or a few streams have their output off-target.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: There are two possible conditions in an MSP when the assignable cause is present in the streams. One, when the output of any one stream or a group of stream is off target, and second when the whole set of streams have off target output.

15. The practical situation of MSP says that all the data from the streams are perfectly correlated.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The assignable cause shifts all the process stream outputs off-target if the data is perfectly correlated. But in practical situations, the data is moderately correlated.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Statistical Quality Control.

To practice all areas of Statistical Quality Control, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn