Statistical Quality Control Questions and Answers – Time-Weighted – EWMA Control Chart – 1

«
»

This set of Statistical Quality Control Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Time-Weighted – EWMA Control Chart – 1”.

1. What is the full form of E in the EWMA chart?
a) Exponentially
b) Experimentally
c) Exactly
d) Estimated
View Answer

Answer: a
Explanation: The EWMA charts are a better alternative to the Shewhart control charts. The full form of E in the EWMA chart is exponentially.
advertisement

2. What is the full form of EWMA?
a) Exponentially weighted moving average
b) Exponentially weighted measured approximate
c) Exponentially weighted moving approximate
d) Exponentially weighted measured average
View Answer

Answer: a
Explanation: The EWMA charts were developed after the cusum charts. They have a full form of Exponentially Weighted Moving Average charts.

3. EWMA charts are better than Shewhart control charts in detecting the ___________ shifts.
a) Large process
b) Medium process
c) Small process
d) Every process
View Answer

Answer: c
Explanation: EWMA charts and Cusum charts are used instead of the Shewhart control charts as the capability of these charts to find small process shifts, is greater than the Shewhart control charts’ capability.

4. Which of these is not an advantage of EWMA control charts?
a) Almost equivalent performance to the cusum charts
b) Easier set up than cusum charts
c) Easier to operate than cusum charts
d) Intricacy is a little higher than cusum charts
View Answer

Answer: d
Explanation: The EWMA control charts are the control charts, which have almost equivalent performance to the cusum charts, and in some ways, they are easier to set up and operate.

5. Who did first introduce the EWMA charts?
a) Lucas (1990)
b) Saccucci (1990)
c) Roberts (1959)
d) Crowder (1987a, 1989)
View Answer

Answer: c
Explanation: The EWMA charts, which are also called the Exponentially Weighted Moving Average charts, were first introduced in the year of 1990 by Roberts. It was a revolutionary step towards process control.
advertisement

6. What is the correct expression for the EWMA?
a) zi = λxi + (1-λ) zi-1
b) zi = λxi – (1-λ) zi-1
c) zi = λxi + (1-λ) zi+1
d) zi = λxi + (1+λ) zi-1
View Answer

Answer: a
Explanation: The EWMA charts use the exponentially weighted moving average as the quantity plotted. The EWMA used is expressed as,
zi = λxi + (1-λ) zi-1.

7. Which of these is correct for λ in EWMA expression?
a) 0 > λ
b) 1 < λ
c) 1 ≤ λ
d) 0 < λ ≤ 1
View Answer

Answer: d
Explanation: The EWMA expression is written as,
zi = λxi + (1-λ) zi-1
Where λ is a constant, and it is having a value, 0 < λ ≤ 1.

8. What is the starting value of the EWMA?
a) Zero
b) Process target mean
c) Process target variance
d) Process target standard deviation
View Answer

Answer: b
Explanation: The starting value of the exponentially weighted moving averages is z0 and its starting value is equal to the process target (mean). So,
z0 = μ0.

9. Which of these is another name of EWMA charts?
a) GMA charts
b) AMA charts
c) EMA charts
d) RMA charts
View Answer

Answer: a
Explanation: Because of the fact, that the weights decline geometrically when connected by a smooth curve, EWMA charts are also called the GMA charts.
advertisement

10. GMA stands for ___________
a) Geosum moved average
b) Geometric Moving average
c) Geometrically moved average
d) Geocentric moving average
View Answer

Answer: b
Explanation: GMA stands for Geometric moving average. It is another name of the EWMA charts because the weights decrease geometrically when connected by a smooth curve.

11. Which of these is the use of the EWMA charts?
a) In time series modeling
b) In Real-time processing
c) In acceptance sampling
d) In designing of experiments
View Answer

Answer: a
Explanation: The EWMA charts are better at forecasting future results and predicting future trends in the control chart. So they are used in time series modeling and in forecasting future process behavior.

12. Which of these is an ideal chart for individual measurements among these all?
a) p-chart
b) Cusum charts
c) EWMA charts
d) x bar and R chart
View Answer

Answer: c
Explanation: Since EWMA can be viewed as a weighted average of all past and current observations, it is very sensitive to the normality assumption. It is therefore an ideal control chart to use with individual observations.

13. If the observations xi are independent random variables with variance σ2 then according to the EWMA charts, the variance of zi will be ________________
a) \(\sigma_{zi}^2 = \sigma^2 (\frac{λ}{2-λ})[1+(1+λ)^{2i}]\)
b) \(\sigma_{zi}^2 = \sigma^2 (\frac{λ}{2-λ})[1+(1-λ)^{2i}]\)
c) \(\sigma_{zi}^2 = \sigma^2 (\frac{λ}{2-λ})[1-(1-λ)^{2i}]\)
d) \(\sigma_{zi}^2 = \sigma^2 (\frac{λ}{2+λ})[1-(1-λ)^{2i}]\)
View Answer

Answer: c
Explanation: The variance of the variable zi when used with EWMA, we get to know that, weights decline geometrically. So the variance becomes,
\(\sigma_{zi}^2 = \sigma^2 (\frac{λ}{2-λ})[1-(1-λ)^{2i}]\)
advertisement

14. The weights of EWMA charts may also increase.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: We know that weights of EWMA charts decline with a geometric pattern. So they are called GMA charts. It makes clear that weights of EWMA charts can never increase.

15. The starting value of the variable zi is always equal to μ0.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The starting value of the variable zi is mostly taken as μ0 or the target value for mean but, sometimes the average of preliminary data is used as the starting value of EWMA. So that,
z0 = x.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Statistical Quality Control.

To practice all areas of Statistical Quality Control, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn