Statistical Quality Control Questions and Answers – What is Experimental Design – 2

«
»

This set of Statistical Quality Control written test Questions & Answers focuses on “What is Experimental Design – 2”.

1. Which of these can be obtained by using the Experimental design?
a) Reduced process capability
b) Increased variability
c) Increased cost
d) Reduced distance from the nominal value
View Answer

Answer: d
Explanation: With the use of the designed experiments, it is possible to increase the conformance of the product to the nominal value. So it can be used in designing a new product.
advertisement

2. Which of these can be used in the DFSS activities?
a) Design of experiments
b) Histogram
c) Acceptance sampling
d) Stem and Leaf plot
View Answer

Answer: a
Explanation: The DFSS activities are said to be the Design for Six-sigma activities. The process of design of experiments is very useful in these activities.

3. The DFSS stands for _______________
a) Deleting for smaller standards
b) Degradation for Six-sigma
c) Design for six-sigma
d) Development for six-sigma
View Answer

Answer: c
Explanation: The DFSS stands for the Design for Six – Sigma activities. These activities are used to setup a process environment to get the six-sigma output.

4. SPC and Design of experiments are very closely interrelated.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: SPC and experimental design of experiments are two very interrelated tools for process improvement and optimization. For example, if a low Cp process is in-control; Designed experiments could be used to increase process capability.
advertisement

5. SPC is a passive statistical method.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: SPC is a passive statistical method as, in this procedure; we have to wait for the process information to come, to decide a step to control the process. However, if the process is in-control, we can’t do very much to reduce the variability.

6. Which of these can be used in the process of engineering design?
a) Design of experiment
b) Control charting
c) Acceptance sampling
d) Cusum charts
View Answer

Answer: a
Explanation: The design of experiments can also play a major role in engineering design activities, where new products are developed and existing ones are improved. So this is also used in DFSS activities.

7. Which of these is not an application of experimental design in the field of the Engineering design?
a) Evaluation and comparison of basic design configurations
b) Evaluation of material alternatives
c) Evaluation of key product design parameters that impact performance
d) Evaluation of correct process to develop the product
View Answer

Answer: d
Explanation: The Design of the experiment procedure helps in engineering design by helping in evaluation of material alternatives, key product design parameters, and basic design configurations.
advertisement

8. Use of designed experiments does not give _________
a) Improved yield
b) Reduced variability
c) Closer conformance to the nominal
d) Increased development time
View Answer

Answer: d
Explanation: The use of the design of the experiments procedure is quite useful in process development. This gives an improved yield, reduced variability and closer conformance to nominal, and reduced development time.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Statistical Quality Control.

To practice all written questions on Statistical Quality Control, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn