Statistical Quality Control Questions and Answers – Attribute Charts – Control Charts for Nonconformities (Defects) – 3

«
»

This set of Statistical Quality Control Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Attribute Charts – Control Charts for Nonconformities (Defects) – 3”.

1. If there is variable sample size to be used with the u-chart or average number of nonconformity per unit chart, which of these methods, is used?
a) DMAIC
b) Designing of Experiments
c) Acceptance sampling
d) Standardized control chart
View Answer

Answer: d
Explanation: When the sample size is variable, for a u-chart, the method of using the standardized chart is used to deal with the variable sample size. This makes it easy to use all the sample size data with the nonconformity data.
advertisement

2. The method of average sample size is used when there is _____
a) Variable sample size
b) Constant sample size
c) Sample size=1
d) Sample Size=10
View Answer

Answer: a
Explanation: When the sample size is variable and the u-chart or the control chart for nonconformity data is to be used, the approach of average sample size is used.

3. In the average sample size approach to design u-chart with variable sample size, which of these is used to calculate the average sample size?
a) \(\bar{n}=\frac{\sum_{i=0}^m n_i}{m}\)
b) \(\bar{n}=\frac{\sum_{i=1}^m u_i}{2m}\)
c) \(\bar{n}=\frac{\sum_{i=1}^m n_i}{m}\)
d) \(\bar{n}=\frac{\sum_{i=1}^n u_i}{m}\)
View Answer

Answer: c
Explanation: The average sample size for the u-chart with variable sample size is calculated using the following formula,
\(\bar{n}=\frac{\sum_{i=1}^m n_i}{m}\)

4. In a demerit system for defects, how many classes are defined for defects to be classified?
a) 3
b) 4
c) 5
d) 8
View Answer

Answer: b
Explanation: The demerit system for attribute data; classifies the defects in 4 classes; class A, class B, Class C, and Class D.

5. Serious defects are put into which class according to the Demerit system for attribute data?
a) Class C
b) Class D
c) Class A
d) Class B
View Answer

Answer: d
Explanation: Serious Defects are put into the class B. In serious defects reduce the effective life of the component or increase the maintenance costs to be applied for the use of that component.
advertisement

6. The Class A defects are ____________
a) Moderate
b) Minor
c) Serious
d) Very Serious
View Answer

Answer: d
Explanation: The class A defects contains all the defects which are very serious to be present in the part. These defects either make the part totally unfit for use or will fail in service causing property damage with it.

7. The minor defects are put into class ____________ of the demerit system.
a) A
b) B
c) C
d) D
View Answer

Answer: a
Explanation: The minor defects are the defects which do not affect the service of part effectively. They are classified in the Class D of the Demerit system for attribute data.

8. The minor finish, appearance, or quality of work defects are generally classified in _____ of the demerit system.
a) Class A
b) Class D
c) Class C
d) Class B
View Answer

Answer: b
Explanation: The minor defects in finish, quality of work, and appearance are generally not serious. They do not affect the life of product effectively. So they are classified into class D of the demerit system.

9. Moderate defects are classified into which class of demerit system?
a) Class B
b) Class C
c) Class D
d) Class A
View Answer

Answer: a
Explanation: The moderate defects are the defects which cause trouble that is less serious than operating failure.

10. The number of demerits in a system having ciA,ciB,ciC,and ciD defects in classes A, B, C, and D respectively is expressed by ______ It is assumed that the probability of each defect varies according to a Poisson distribution.
a) di = 100ciD + 50ciB + 10ciC + ciA
b) di = 100ciA + 50ciB + 10ciC + ciD
c) di = 100ciB + 50ciA + 10ciC + ciD
d) di = 100ciA + 50ciC + 10ciB + ciD
View Answer

Answer: b
Explanation: The number of demerits in a system is expressed by the following expression.
di = 100ciA + 50ciB + 10ciC + ciD.
advertisement

11. If there are 8, 12, 11, 3, 6 demerits in sample number 1, 2, 3, 4, and 5 respectively, what will be the demerits per units for the mentioned output?
a) 8
b) 11
c) 3
d) 5
View Answer

Answer: a
Explanation: The demerits per unit are calculated by using the following formula,
\(u_i=\frac{D}{n}\)
Where D=\(\sum_{i=1}^n d_i\) = 40 and n=5. We get ui=8

12. The upper control limit for the demerits per unit chart is given by _____
a) UCL = \(\bar{u}-3\widehat{σ_u}\)
b) UCL = \(\bar{u}+3\widehat{σ_u}\)
c) UCL = \(\bar{u}+\widehat{σ_u}\)
d) UCL = \(\bar{u}-\widehat{σ_u}\)
View Answer

Answer: b
Explanation: The upper control limit for the demerits per unit chart is given by the following formula,
UCL = \(\bar{u}+3\widehat{σ_u}\)
Where \(\bar{u}=100\overline{u_A}+50\overline{u_B}+10\overline{u_C}+\overline{u_D}\)

13. What is the value of the center line of the demerits per unit?
a) \(\bar{u}+3\sqrt{\bar{u}}\)
b) \(\bar{u}\)
c) \(\bar{u}+\frac{1}{2}\sqrt{\bar{u}}\)
d) \(\bar{u}-3\sqrt{\bar{u}}\)
View Answer

Answer: b
Explanation: The value of the center line of the demerits per unit chart is given by,
CL = u

14. A serious defect is defined as the defect which makes the unit totally unfit for use.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The defect which makes the unit totally unfit for use, is called a very serious defect, and it is categorized in Class A demerit of the demerit system of the attribute data.

15. For construction of the control charts for nonconformities, the inspection unit must be same for each sample.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: It is necessary that the inspection unit must be same for each sample for the construction of the control chart for nonconformities. Thus, there will be a same area of opportunity for the occurrence of nonconformities for each inspection unit.
advertisement

16. The defects which affect the proper working of the unit in the service arena, are called ____________
a) Appearance Defects
b) Functional Defects
c) Specification Defects
d) Aspect defects
View Answer

Answer: b
Explanation: The defects or nonconformities which affect the proper functioning or working of the part in its area of service, are called the functional defects.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Statistical Quality Control.

To practice all areas of Statistical Quality Control, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn