Statistical Quality Control Questions and Answers – Acceptance Sampling Introduction – 3

«
»

This set of Statistical Quality Control Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Acceptance Sampling Introduction – 3”.

1. Why are larger lots preferred over smaller lots in the case of acceptance sampling?
a) Because it’s economical
b) Because it is costly
c) Because it is time consuming
d) Because it is complicated to sample larger lots
View Answer

Answer: a
Explanation: The larger lots are preferred over smaller lots as it saves time, and it is very easy to sample larger lots. The larger lots are also mostly homogeneous.
advertisement

2. Sequential sampling is an extension of ____________
a) Single sampling plan
b) Double-sampling plan
c) Multiple-sampling plan
d) 0% sampling
View Answer

Answer: c
Explanation: As the multiple-sampling plan is associated with the case when N numbers of samples are taken of n units, it has an intimate extension as Sequential sampling.

3. Which is most economical of these?
a) Single sampling plan
b) Double-sampling plan
c) Multiple-sampling plan
d) 100% sampling
View Answer

Answer: a
Explanation: As single sampling plan necessarily requires only one sample of n units, we may say that it is the most economical of all the acceptance sampling plans.

4. How many sampling plans are there in the case of acceptance sampling?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 5
View Answer

Answer: c
Explanation: There are only 3 sampling plans available in the case acceptance sampling, namely: single-sampling plan, double-sampling plan, and multiple-sampling plan.
advertisement

5. What is done in single sampling plan?
a) Only one unit is checked
b) Only the first lot is checked 100%
c) Only n samples of 1 unit are checked
d) Only one sample of n units is checked
View Answer

Answer: d
Explanation: Single-sampling plan is a lot sentencing procedure in which one sample of n units is selected and checked, at random from the lot. Lot is sentenced based upon only this sample.

6. Double-sampling plan is __________
a) Only 2 units are checked
b) Only the first and last lot is checked 100%
c) Only two samples of n units are checked (necessarily)
d) Only two samples of n units are checked (conditionally)
View Answer

Answer: d
Explanation: In the double-sampling plan, there are only two samples of n units are checked. The lot disposition is totally based upon the information from the first and second sample. There may not be two samples necessary to make decision.

7. There are necessarily 2 samples of n units taken and checked in the case of double sampling plan.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In the Double sampling plan, it is not necessary to take two samples. Sometimes we can accept or reject the lot based upon the information from the first lot.
advertisement

8. Lots in the case of acceptance-sampling plan may not be homogeneous.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: It is necessary to have the lots to be homogenous in the case of acceptance sampling. This is done by producing them on same machines by same operators, and keeping the other environmental factors to be the same.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Statistical Quality Control.

To practice all areas of Statistical Quality Control, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn