Statistical Quality Control Questions and Answers – Overview of DMAIC – 1

«
»

This set of Statistical Quality Control Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Overview of DMAIC – 1”.

1. DMAIC stands for ______
a) Do-Measure-Act-Implement-Check
b) Define-Measure-Act-Implement-Control
c) Define-Measure-Analyze-Improve-Control
d) Do-Measure-Analyze-Improve-Control
View Answer

Answer: c
Explanation: DMAIC is a problem solving process. It is a collection of 5 steps. D stands for Define, M stands for Measure, A stands for Analyze, I stands for Improve and C stands for control.
advertisement

2. What DMAIC process does is, to _______
a) Manufacture any product
b) Define specification limits for a product
c) Solve root cause of quality and process problems
d) Define quality system standards
View Answer

Answer: c
Explanation: DMAIC is a problem solving tool. Hence, its main objective is to find root causes of problems in a process, which create variability. It attempts to remove those root origins.

3. Which of these is not a part of the Define step of DMAIC process?
a) Verify and gain approval for final solutions
b) Define critical customer requirements
c) Establish project charter and build team
d) Document process
View Answer

Answer: a
Explanation: Define step of DMAIC, which consists of identifying or validating the improvement opportunity, knowing customer requirements, mapping process, and establishing project charter.

4. DMAIC is often associated with ______
a) Six-sigma activities
b) Kaizen board
c) 5-s
d) Acceptance sampling
View Answer

Answer: a
Explanation: DMAIC is often associated with six-sigma activities. The main objective of this is to give the maximum output with good quality. Almost all six-sigma implementation use DMAIC PSP for project management and completion.

5. PSP is expanded as ____
a) Problem Solving Process
b) Product safeguarding process
c) Product Sampling Process
d) Project Settling Procedure
View Answer

Answer: a
Explanation: PSP is expanded as Problem Solving Process. There are many types of PSP’s available. DMAIC PSP is one of them.
advertisement

6. The Cause and Defect Diagram is a part of _____ step of DMAIC process.
a) Define
b) Analyze
c) Control
d) Measure
View Answer

Answer: d
Explanation: The cause and defect diagram is an diagram which shows defects in a product, and the corresponding cause for it. This is counted in the Measure step of DMAIC.

7. Tollgate reviews are presented to managers and “owner” of a process __________ in the six-sigma organizations.
a) The project champions and the black belts not working directly on the project
b) Industrial engineering team
c) Quality control manager
d) Developers of the factory
View Answer

Answer: a
Explanation: Tollgate reviews are the reviews of a report developed by the project team. In a six sigma organization, the project champion and the black belts also review this report, besides the manager and the owner.

8. Improve step of DMAIC can also be changed by Design step in the case of some processes.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: When the original process is operating very badly, or if there is a new product or service is required, then the Improvement step of DMAIC process actually becomes Design step.

9. DFSS refers to _____
a) Development of Six-Sigma
b) Design for Six-Sigma
c) Define for Six-Sigma
d) Development for Six-Sigma
View Answer

Answer: b
Explanation: For a six-sigma organization, when it is determined that a new product is required, the improve step in DMAIC becomes Design step. This is sometimes called, Design for Six-Sigma.
advertisement

10. Tollgate reviews are done _______
a) Before each step of DMAIC
b) After DMAIC process ending
c) Before the whole DMAIC process
d) After each step of DMAIC process
View Answer

Answer: d
Explanation: Tollgate reviews are done after each step of DMAIC process. They contain a review by the manager and owner, of a report of the step which is developed by the project team. This offers evaluation of the work of the team.

11. Process capability tests are a part of _____ step of DMAIC process.
a) Define
b) Improvement
c) Measure
d) Control
View Answer

Answer: c
Explanation: Measure step contains the evaluation of the current state of the production process.

12. A DMAIC process is implemented on a process only when ______
a) There are signs of potential breakthrough
b) It is estimated that quality of products will decrease in near future
c) Exceptionally bad quality review of a product
d) When the project impact of DMAIC is estimated low
View Answer

Answer: a
Explanation: DMAIC process is put into practice only when there are chances of improvement in the final quality of product/service. This improvement or potential change is measured on the basis of financial improvement.

13. Projects with high potential negative impact are _____
a) Most desirable
b) Least desirable
c) Having highest risk
d) Have a low risk
View Answer

Answer: c
Explanation: Projects which have a chance of positive impact on the final product quality are most suitable for DMAIC application. But if the impact is predicted negative, they become the least desirable of all projects.
advertisement

14. DMAIC can be carried out without tollgate reviews.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: DMAIC is a problem solving process carried out by project team. If this team makes an mistake in any one step, and it is not reviewed by experts like manager and the owner, it can result in negative impact on the process.

15. In SIPOC diagram, P stands for _______
a) Process
b) Product
c) Progress
d) Profit
View Answer

Answer: a
Explanation: SIPOC is a high level map of a process where SIPOC stands for Supplier, Input, Process, Output, and Customer. This is an important part of Define step of the DMAIC process.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Statistical Quality Control.

To practice all areas of Statistical Quality Control, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn