Statistical Quality Control Questions and Answers – Process Capability Ratios – 5

«
»

This set of Statistical Quality Control Problems focuses on “Process Capability Ratios – 5”.

1. What is the value of τ in the expression of Cpm process capability ratio?
a) \(τ=\sqrt{[E\big\{x-T)^2]}\)
b) \(τ=\sqrt{E[{x+T}^2]}\)
c) \(τ=\sqrt{E[(x-T)^2]}\)
d) \(τ=\sqrt{E[(x+T)^2]}\)
View Answer

Answer: a
Explanation: The value of τ in the expression of Cpm is the square root of expected squared deviation from target T, i.e.
\(τ=\sqrt{[E\big\{x-T)^2]}\)
advertisement

2. Which of these is equal to the squared value of τ?
a) σ2-(μ+T)2
b) σ2+(μ-T)2
c) σ2-(μ-T)2
d) σ2+(μ+T)2
View Answer

Answer: b
Explanation: The value of squared value of τ,
τ2=E[(x-T)2]=E[(x-μ)2 ]+(μ-T)22+(μ-T)2.

3. Which of these is having same value as Cpm?
a) \(\frac{USL-LSL}{6\sqrt{σ^2-(μ-T)^2}}\)
b) \(\frac{USL+LSL}{6\sqrt{σ^2-(μ-T)^2}}\)
c) \(\frac{USL-LSL}{6\sqrt{σ^2+(μ-T)^2}}\)
d) \(\frac{USL+LSL}{6\sqrt{σ^2+(μ-T)^2}}\)
View Answer

Answer: c
Explanation: As we know,
τ22+(μ-T)2
We may write,
Cpm = \(\frac{USL-LSL}{6\sqrt{σ^2+(μ-T)^2}}\)

4. What is value of ξ in the expression for Cpm Process Capability Ratio?
a) \(\frac{μ+T}{3σ}\)
b) \(\frac{μ-T}{6σ}\)
c) \(\frac{μ+T}{σ}\)
d) \(\frac{μ-T}{σ}\)
View Answer

Answer: d
Explanation: The value of ξ in the expression of Cpm is given by,
ξ = \(\frac{μ-T}{σ}\)

5. If standard values are not given, the value of Cpm is estimated by expression _____
a) \(\widehat{C_{pm}}=\frac{C_p}{\sqrt{1+V^2}}\)
b) \(\widehat{C_{pm}}=\frac{C_p}{\sqrt{1-V}}\)
c) \(\widehat{C_{pm}}=\frac{C_p}{\sqrt{1+V}}\)
d) \(\widehat{C_{pm}}=\frac{C_p}{\sqrt{1-V^2}}\)
View Answer

Answer: a
Explanation: The estimate of Cpm, when the standard values of σ, μ are not given, is calculated by expression,
\(\widehat{C_{pm}}=\frac{C_p}{\sqrt{1+V^2}}\)
advertisement

6. What is the value of V in the expression of the estimate of Cpm Process Capability Ratio?
a) \(\frac{\bar{x}-T}{s}\)
b) \(\frac{\bar{x}+T}{s}\)
c) \(\frac{\bar{x}-T}{s^2}\)
d) \(\frac{\bar{x}-T}{σ}\)
View Answer

Answer: a
Explanation: The value of V is used at the place of ξ in the case when the standard values of σ and μ are not available. The value of V is equal to,
V = \(\frac{\bar{x}-T}{s}\)

7. What is the value of Cpm when the value |μ-T|→∞ ?
a) 1
b) 0
c) ∞
d) -∞
View Answer

Answer: b
Explanation: The value of Cpm approaches to zero asymptotically as the value |μ-T|→∞. This is because,
Cpm = \(\frac{USL-LSL}{6\sqrt{σ^2+(μ-T)^2}}\)

8. What is the value of Cpm when the value μ=T?
a) Cpm=1
b) Cpm=0
c) Cpm=Cp
d) Cpm<Cp
View Answer

Answer: c
Explanation: As we know,
Cpm = \(\frac{USL-LSL}{6\sqrt{σ^2+(μ-T)^2}}\)
When, μ=T we get Cpm=Cp.

9. What is the value of Cpkm process capability ratio?
a) \(C_{pkm}=\frac{C_{pk}}{\sqrt{1-ξ}}\)
b) \(C_{pkm}=\frac{C_{pk}}{\sqrt{1+ξ^2}}\)
c) \(C_{pkm}=\frac{C_{pk}}{\sqrt{1+ξ}}\)
d) \(C_{pkm}=\frac{C_{pk}}{\sqrt{1-ξ^2}}\)
View Answer

Answer: b
Explanation: The value of PCR Cpkm is given by
\(C_{pkm}=\frac{C_{pk}}{\sqrt{1+ξ^2}}\)

10. What is the value of ξ in the expression for Cpkm PCR?
a) \(\frac{μ-T}{6σ}\)
b) \(\frac{μ-T}{σ}\)
c) \(\frac{μ+2T}{3σ}\)
d) \(\frac{μ+T}{6σ}\)
View Answer

Answer: b
Explanation: The value of ξ in the expression of Cpkm is given by,
ξ = \(\frac{μ-T}{σ}\)
advertisement

11. Cpkm is also called _________ generation process capability ratio.
a) Third
b) Fourth
c) Second
d) First
View Answer

Answer: a
Explanation: Cpkm is sometimes called third generation process capability ratio since it is constructed from the second generation PCR Cpm and Cpk.

12. Cp is called the _________ generation PCR.
a) First
b) Second
c) Third
d) Fourth
View Answer

Answer: a
Explanation: Cp is called the first generation process capability ratio as it was designed before any other process capability ratio like Cpk or Cpm.

13. Which of these is one of the first generation process capability ratios?
a) Cpk
b) Cpm
c) Cpc
d) Cpu
View Answer

Answer: d
Explanation: As we know, the first Process capability ratios, that were designed, were Cp, Cpu, Cpl. So they are called the first generation process capability ratios.

14. Cpm is the second generation process capability ratio.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Cpk and Cpm were designed after the first generation capability ratios, which were not able to consider the process centering fact into their evaluation. So they are called the second gen. process capability ratios.

15. Confidence intervals are not needed for \(\widehat{C_{pkm}}\).
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: All the estimates of the process capability ratios are point estimates. This means there is a strong possibility of error due to statistical fluctuation. So confidence interval is needed also for \(\widehat{C_{pkm}}\).
advertisement

16. What does usage of s instead of R/d2 in the confidence intervals indicate?
a) s=1
b) Process must be in control
c) Process may be in the out-of-control state
d) d2<1
View Answer

Answer: b
Explanation: When process is not in control, the value of s has a big difference with the value of R/d2. So for the calculation of confidence interval s is used. This means, for a PCR to have a meaning, the process must be in control.

17. Pp is a ___
a) Process capability ratio
b) Process stability ratio
c) Process prediction index
d) Process performance index
View Answer

Answer: d
Explanation: AIAG has recommended using the process performance indices to be used instead of the process capability ratios when process is not in control. Pp is one of them.

18. What is the value of process performance index estimate (Pp)?
a) \(\frac{USL-LSL}{4s}\)
b) \(\frac{USL+LSL}{4s}\)
c) \(\frac{USL-LSL}{6σ}\)
d) \(\frac{USL-LSL}{6s}\)
View Answer

Answer: d
Explanation: The estimate of process performance index Pp has the value,
Pp = \(\frac{USL-LSL}{6s}\)

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Statistical Quality Control.

To practice all areas of Statistical Quality Control Problems, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn