Statistical Quality Control Questions and Answers – Modeling Process Quality – Describing Variation – 2

«
»

This set of Statistical Quality Control Questions and Answers for Experienced people focuses on “Modeling Process Quality – Describing Variation – 2”.

1. The most important measure of central tendency in a sample is _____
a) Sample Average
b) Sample variance
c) Frequency of highest observation
d) Frequency of lowest observation
View Answer

Answer: a
Explanation: For a sample data of n observations, sample average is the most important measure of central tendency. It is arithmetic mean of all the observations of the sample data.
advertisement

2. Which of these is called the center of mass of the sample data?
a) Sample variance
b) Median of the data
c) Arithmetic mean of the data
d) The number having the highest frequency
View Answer

Answer: c
Explanation: The histogram exactly “balances” at the point of the sample average, which is arithmetic mean of the whole data. So it is called the center of mass of the data.

3. The variability in the sample data is measured by _____
a) Sample Data
b) Sample mean
c) Sample variance
d) Range of data
View Answer

Answer: c
Explanation: The sample variance is the measure of the variability of the sample data, because it shows deviation of the observations from the mean of the data.

4. The sample mean/average of the data is expressed by _____
a) \( \sum_0^n x_i \div n \)
b) \( \sum_0^{n-1} x_i \div (n-1) \)
c) \( \sum_1^{n-1} x_i \div (n-1) \)
d) \( \sum_{i=1}^n x_i \div n \)
View Answer

Answer: d
Explanation: The mean of a sample data with n number of observations is expressed by,
\( \overline{x} = \sum_{i=1}^n x_i \div n \)

5. Which of the expression/inequality is always true?
a) \( \overline{x} = s\)
b) sample standard deviation = \(\sqrt{Sample \,Variance}\)
c) sample standard deviation > sample variance
d) \( \overline{x} = s^2\)
View Answer

Answer: b
Explanation: Sample variance is always the square of the sample standard deviation. This clarifies that,
sample standard deviation = \(\sqrt{Sample \,Variance}\).
advertisement

6. The standard deviation of the data is expressed by _____
a) \(s = \left\{\frac{\sum_{i=1}^n (x_i – \overline{x})^2}{n}\right\}^{1/2}\)
b) \(s = \left\{\frac{\sum_{i=1}^n (x_i – \overline{x})^2}{n-1}\right\}^{1/2}\)
c) \(s = \frac{\sum_{i=1}^n (x_i – \overline{x})^2}{n-1}\)
d) \(s = \frac{\sum_{i=1}^n (x_i – \overline{x})^2}{n}\)
View Answer

Answer: b
Explanation: The data sample standard deviation is expressed as,
\(s = \left\{\frac{\sum_{i=1}^n (x_i – \overline{x})^2}{n-1}\right\}^{1/2}\)

7. The standard deviation does not reflect the magnitude of the sample data, only the scatter about the average.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The standard deviation of a sample data is the square root of the sample variance. As variance is also calculated with respect to the mean, the above statement is true.

8. The sample variance is always greater than or equal to the sample standard deviation.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Although sample variance is the square of sample standard deviation, but it can never be predicted that it will always be greater than or equal to the sample standard deviation. For example, for S.D. = 0.2, Variance = 0.04.

9. Which of these cannot be displayed by the box plot?
a) Location or central tendency
b) Spread
c) Departure from symmetry
d) Mean of the data
View Answer

Answer: d
Explanation: The box plot graphically displays simultaneously several features of data, such as location, spread/variability, departure from symmetry, and identification of outliers.
advertisement

10. Line at the either end of the box plot shows the _____
a) Extreme values
b) First quartile
c) Third quartile
d) Median
View Answer

Answer: a
Explanation: A line at the either end of the box of the box plot shows the extreme values, i.e. maximum and minimum values. This line is also called whisker, bases on what, the box plot is also called box and whisker plot.

11. Probability distribution relates the value of a variable to ____
a) Its frequency
b) Its probability of occurrence
c) Random variable
d) Probability of occurrence of values other than that
View Answer

Answer: b
Explanation: Probability distribution is a mathematical model, which relates the value of the variable with the probability of occurrence of that value in the population.

12. Which of these statements give exact definition of a random variable?
a) A random value from the set of integers
b) A random value from the set of natural numbers
c) A random value from the set of whole numbers which can take many values
d) A variable which takes on different values in population according to some random mechanism
View Answer

Answer: d
Explanation: A random variable is generally described as a variable, which can take different values in population, i.e. the set of data, and follows no calculated mechanism.

13. Which of these gives a correct definition of continuous distributions?
a) Probability distribution of the variable being measured which takes on random values
b) Probability distribution of the variable being measured which takes on values dependent over a calculated mechanism
c) Probability distribution of the variable which takes some certain values such as integers
d) Probability distribution of the variable being measured that takes values on continuous scale
View Answer

Answer: d
Explanation: When the parameter being measured can be expressed only on a continuous scale, its probability distribution is called a continuous distribution. E.g. length of a chip.
advertisement

14. Which of these expressions is correctly describing a continuous distribution?
a) P(x=xi)=1-P(x≠xi)
b) P{a≤x≤b} = \(\int_a^b f(x)dx\)
c) P{x=xi}=p(xi)
d) P(x=xi)≤1-p(x≠xi)
View Answer

Answer: b
Explanation: For a continuous distribution, probability of a value x lying in between a and b is expressed as,
P{a≤x≤b} = \(\int_a^b f(x)dx\)

15. Which of these give an expression for the mean of a continuous distribution?
a) \( \int_{-\infty}^{\infty} xf(x)dx\)
b) \( \sum_{i=1}^{\infty} x_i p(x_i)\)
c) \( \sum_{i=1}^{\infty} (x-\mu)^2 f(x)dx\)
d) \( \int_{-\infty}^{\infty} (x-\mu)^2 p(x_i)\)
View Answer

Answer: a
Explanation: The expression for the mean of a continuous distribution is given by,
\( \int_{-\infty}^{\infty} xf(x)dx\)

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Statistical Quality Control.

To practice all areas of Statistical Quality Control for Experienced people, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn