Statistical Quality Control Questions and Answers – Overview of DMAIC – 2

«
»

This set of Statistical Quality Control Interview Questions and Answers for freshers focuses on “Overview of DMAIC – 2”.

1. Input is defined as _____
a) Material provided to a process
b) Changes made to controllable variables
c) Development of in the process
d) Desired product specification
View Answer

Answer: a
Explanation: The input to a process is defined as the material and the information provided to a process, before it starts producing any product. This is an important factor to the quality of the product.
advertisement

2. KPIV’s and KPOV’s are measured in _______
a) Define step
b) Measure step
c) In both Define and Measure step
d) Improve step
View Answer

Answer: c
Explanation: KPIV’s and KPOV’s are the variables, which matter the most on the output of a process. They are identified at least tentatively in the define step, and mostly identified during the measure step.

3. A gauge repeatability and reproducibility study can also be said _____
a) Formal gauge capability
b) Gauge metrology
c) Gauge potential
d) Gauge capacity
View Answer

Answer: a
Explanation: For evaluation of current state of the process, we need to find the process capability. This is found via using formal gauge capability study, which is also called gauge repeatability and reproducibility study.

4. Repeatability is defined as ____
a) Repeating ability of a process to give almost same products in short interval of time
b) Repeating ability of a measuring instrument to give almost same measurement in short interval of time
c) Repeating ability of a process to give almost same products in long interval of time
d) Repeating ability of a measuring instrument to give almost same measurement in long interval of time
View Answer

Answer: b
Explanation: Repeatability is generally described as, “The ability of a measuring instrument, to give almost or exactly same measurement of one dimension of an object, when the measuring person and the outer conditions are same.”

5. Which of these is not necessary in a tollgate report after measure step of DMAIC?
a) A list of identified KPIV’s and KPOV’s
b) Measurement system capability
c) SIPOC diagram
d) Assumptions made during the data collection
View Answer

Answer: c
Explanation: In a tollgate review, all the important things used in measure step like KPIV’s and KPOV’s, capability of measurement system, and the assumptions made during the data collection etc are listed. SIPOC is the part of define step.

6. “The data collected in measure step may have a reference from the historical records.” Which of these options is correct bearing the above statement in mind?
a) Data from the historical records is satisfactory
b) Data from the historical records may not always be satisfactory
c) Data must always be collected only from historical records
d) Historical records are most reliable for data collection
View Answer

Answer: b
Explanation: The statement says we can only have a reference from historical records, but we cannot always rely on it. This is because history may be incomplete or the methods of record keeping may have changed.
advertisement

7. RPN stands for _____
a) Reliability priority number
b) Risk priority number
c) Recalled precautions number
d) Reliability precautions number
View Answer

Answer: b
Explanation: The scores of the 3 criteria of the FMEA give information about variability, failure, and error score. They are multiplied together to find the RPN(Risk Priority Number).

8. In FMEA, M stands for _____
a) Modes
b) Measurement
c) Manufacture
d) Material
View Answer

Answer: a
Explanation: FMEA is expanded as Failure Modes and Effect Analysis which is used as a very important tool during measurements of Measure step of DMAIC.

9. The 3 criterion for FMEA are scored on _____ scale.
a) 0 to 1
b) 0 to 100
c) 0 to 10
d) 0 to 5
View Answer

Answer: c
Explanation: The 3 criterion for FMEA are scored between o and 10. 0 stands for least possible and 10 stands for highest possible.

10. Which one of these is not a part of the 3 criteria for FMEA?
a) Likelihood of a process going wrong
b) Ability of detecting a failure
c) Cause for a failure
d) The severity of a failure
View Answer

Answer: c
Explanation: The 3 criteria for FMEA (Failure Modes and Effect Analysis) are the likelihood that something will go wrong, the ability to detect a failure, and the severity of a failure.

11. Which of these is not a part of tollgate review after Improve step?
a) Adequate documentation of how the solution was obtained
b) Documentation on alternative solutions that were considered
c) Complete results of pilot tests
d) Results of FMEA
View Answer

Answer: d
Explanation: The tollgate review after Improve step includes documentation about the appropriate solution and other alternative solutions considered, and the results of pilot tests, whereas, results of FMEA are part of the Measure step tollgate review.

12. Pilot tests and mistake proofing are parts of _____
a) Measure step
b) Define step
c) Improve step
d) Analyze step
View Answer

Answer: c
Explanation: Mistake proofing is done to ensure the process improvement method is correct. Pilot test is also a form of confirmation experiment. So they both are included in Improve step of DMAIC.
advertisement

13. Six-Sigma systems do not require DMAIC process at all.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: There may be chances of potential improvement in the six-sigma systems also. So, it cannot be predicted that six-sigma systems do not require DMAIC process at all.

14. Regression analysis and other multivariate methods are a part of which step of DMAIC process?
a) Define
b) Analyze
c) Improve
d) Control
View Answer

Answer: c
Explanation: Regression analysis and other multivariate methods are a collection of tools required to analyze the data obtained from measure step. So they fall in the category of Analyze step of DMAIC problem solving process.

15. Designed experiments are a part of both, Analyze step and Improve step of DMAIC process.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Design of experiments need the data from measure step to analyze and to make an improvement in a process. So, they are counted in both Analyze and Improve step of DMAIC process.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Statistical Quality Control.

To practice all areas of Statistical Quality Control for Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn