Statistical Quality Control Questions and Answers – Acceptance Sampling Introduction – 1

«
»

This set of Statistical Quality Control Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Acceptance Sampling Introduction – 1”.

1. Which of these is not a correct statement for Acceptance Sampling?
a) Concerned with inspection of products
b) Concerned with decision making regarding products
c) One of the oldest aspects of quality assurance
d) One of the oldest aspects of quality control
View Answer

Answer: d
Explanation: Acceptance sampling is a procedure used in quality assurance, which is concerned with inspection of manufactured products and the decision making regarding their state.
advertisement

2. Which technique was used majorly in 1930s and 1940s for incoming or receiving inspection?
a) SPC
b) Histogram
c) c-chart
d) Acceptance sampling
View Answer

Answer: d
Explanation: Acceptance sampling was one of the major components of the field of statistical quality control, and was used primarily for incoming and receiving inspection, in the 1930s and 1940s.

3. Decision making regarding the lot disposition is sometimes called _____________
a) Lot rejection
b) Lot acceptation
c) Lot sentencing
d) Lot wording
View Answer

Answer: c
Explanation: Based on the acceptance sampling information, there is decision making regarding the lot information. This decision is either to accept or reject the lot. So it is called, the Lot Sentencing.

4. Acceptance sampling can be used as _____________
a) Incoming inspection activity
b) Outgoing inspection activity
c) Both, incoming and outgoing inspection activity
d) Neither incoming nor outgoing inspection activity
View Answer

Answer: c
Explanation: The Acceptance sampling is customarily thought to be the receiving or incoming inspection activity, but there are a few cases where it can be used as the outgoing inspection activity.

5. The purpose of Acceptance sampling is to _____________
a) Sentence lots
b) Estimate lot quality
c) Estimate lot defectives
d) Estimate lot conformity
View Answer

Answer: a
Explanation: The Acceptance sampling procedure is necessarily a lot sentencing procedure. It cannot be used to estimate the lot quality or lot conformity to the standard specifications.

6. Which of these procedures doesn’t provide a direct form of quality control?
a) Control charts
b) Acceptance sampling
c) Design of experiments
d) Cusum charts
View Answer

Answer: b
Explanation: The Acceptance sampling procedure doesn’t provide a direct form of quality control. Acceptance sampling simply accepts and rejects lots; even if all lots are of same quality, some are accepted and some are not.
advertisement

7. Which of these can be used as an audit tool to ensure the output of a process conforms to requirements?
a) Cusum charts
b) EWMA charts
c) Acceptance sampling
d) np-charts
View Answer

Answer: c
Explanation: The most effective use of acceptance sampling is not to “inspect quality into the product”, but rather as an audit tool to ensure that the output is similar to the required specifications.

8. Which of these is not used in sampling?
a) 0% inspection
b) 100% inspection
c) Acceptance sampling
d) 5% inspection
View Answer

Answer: d
Explanation: There are generally three techniques used in the inspection of a lot; first is 0% inspection, second is 100% inspection, and third is acceptance sampling.

9. The no-inspection alternative of sampling is used when ______________
a) The supplier’s process is so good that defective units are never encountered
b) The supplier’s process is so bad that almost every unit is defective
c) The component is extremely critical
d) The component is moderately critical
View Answer

Answer: a
Explanation: When the supplier’s process is so good that the defective units are never encountered. This shows that the supplier process capability is quite high.

10. When is the 100% inspection done?
a) The supplier’s process is so good that defective units are never encountered
b) The supplier’s process is so bad that almost every unit is defective
c) The component is extremely critical
d) The component is moderately critical
View Answer

Answer: c
Explanation: The option of full inspection is chosen only when the product component is extremely critical, and can affect the whole product performance when used defective, e.g. aircraft nuts and bolts.

11. Acceptance sampling is not used when _____________
a) The test is destructive
b) The cost of 100% inspection is quite high
c) The supplier’s process capability is very high
d) Although the supplier process is satisfactory but a program is needed for continuous monitoring
View Answer

Answer: c
Explanation: The acceptance sampling is used when the test is destructive, or the cost of 100% inspection is quite high, or when we need a continuous monitoring program.

12. When the inspection error rate is sufficiently high, which of these is used as the sampling technique?
a) 0% inspection
b) 100% inspection
c) 50% inspection
d) Acceptance sampling
View Answer

Answer: d
Explanation: When there are many items to be inspected and the inspection error rate is sufficiently high, that 100% inspection might cause a high % of defective units to be passed, the procedure of acceptance sampling is adopted.
advertisement

13. Which of these is not used for a lot quality inspection purposes?
a) EWMA Control chart
b) Cusum chart
c) Shewhart control charts
d) Acceptance Sampling
View Answer

Answer: d
Explanation: The Acceptance sampling procedure is used for decision making of either acceptance or rejection of a lot. It can’t be used as a lot quality estimators.

14. Designed experiments may benefit the lot quality improvement process more than the Acceptance sampling.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: As Acceptance sampling is just a lot sentencing process, it can’t estimate the quality of products in the lot. But designed experiments ensure good quality of the process output before even production.

15. A good lot can be rejected through the use of acceptance sampling.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: As acceptance sampling considers only a particular number of sample units, and does not make use of the data of other units, there is a slight possibility that it will reject the good lot.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Statistical Quality Control.

To practice all areas of Statistical Quality Control, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn