Statistical Quality Control Questions and Answers – A Brief History of Quality Control and Improvement – 2

«
»

This set of Statistical Quality Control Interview Questions and Answers focuses on “A Brief History of Quality Control and Improvement – 2”.

1. What is the “value of a measurement that corresponds to the desired value for that quality characteristic” called?
a) Nominal value
b) USL value
c) LSL value
d) Original value
View Answer

Answer: a
Explanation: A target or desired value, for a product component to be manufactured, is said to be the Nominal value, which is lower than USL and higher than LSL.
advertisement

2. USL is defined as _____
a) the highest positive allowable difference from the nominal value of a CTQ characteristic
b) the highest allowable value of a CTQ characteristic
c) the lowest difference between the highest allowable value and the nominal value of a CTQ characteristic
d) the highest difference between the highest allowable value and the lowest allowable value of a CTQ characteristic
View Answer

Answer: b
Explanation: USL is defined as the highest tolerable value of a Critical-to-Quality characteristic. There is no mention of difference in the definition of USL.

3. Full form of LSL is _____
a) lowest safe limit
b) largest safe limit
c) lowest specification limit
d) lowest specified limit
View Answer

Answer: c
Explanation: The smallest permissible value of a particular quality characteristic is described as the lowest specification limit or LSL of that particular quality characteristic.

4. Nonconformity is described as _______
a) a client not confirming a product deal
b) a defect in manufacturing process
c) a difference from the Nominal value of a specification
d) a specific type of failure
View Answer

Answer: d
Explanation: Nonconforming products are defined as the products, which fail to meet one or more of its specifications. Nonconformity is defined as a specific type of failure.

5. Who gave the principles of “Scientific Management”?
a) Henry Ford
b) Mayo
c) Fayol
d) F. W. Taylor
View Answer

Answer: d
Explanation: The principles of “Scientific Management” were given by Frederick W. Taylor, in the year of 1875. This affected the production standards the most.
advertisement

6. Who introduced the Assembly Line concept?
a) W.S. Gosset
b) Henry Ford
c) R.A. Fisher
d) A.V. Feigenbaum
View Answer

Answer: b
Explanation: The concept of assembly line was first introduced by Henry Ford. This refined the work methods. The goal of this concept was to improve productivity and quality.

7. Who was the man who first introduced the concept of Control charts in the arena of quality control?
a) Frank Gilbreth
b) Henry Grant
c) W. A. Shewhart
d) G. Taguchi
View Answer

Answer: c
Explanation: In 1924, W. A. Shewhart introduced the control chart concept in a Bell Laboratories technical memorandum. This was an avant-garde step that made the producers thinking to improve their quality standards to the modern world.

8. Acceptance sampling methodology was first developed by _______
a) H. F. Dodge and H. G. Romig
b) Motorola
c) U.S. War department
d) W. E. Deming
View Answer

Answer: a
Explanation: In 1928, acceptance sampling methodology was developed and introduced by H. F. Dodge and H. G. Romig at Bell Laboratories.

9. By whom was Six-sigma methodology first developed?
a) Motorola
b) Bell Laboratories
c) Ford Motors
d) The ministry of Supply Advising Service on Statistical methods and Quality Control, UK
View Answer

Answer: a
Explanation: Motorola developed Six-Sigma technique, and started implementing the initiative, after the year of 1987.
advertisement

10. When was first ISO quality system standards published?
a) 1977
b) 1989
c) 1987
d) 1981
View Answer

Answer: c
Explanation: In the year of 1987, ISO published its first quality system criterion was published. The goal of these was to improve quality system standards.

11. What does ASQC stand for?
a) All-India Standards for Quality Control
b) Attribute Specified Quality Control
c) American Society for Quality Control
d) All-India Society for Quality
View Answer

Answer: c
Explanation: ASQC stands for American Society for Quality Control, formed in 1946. This organization promotes the use of quality improvement techniques, used in all kinds of production industries.

12. There are two types of inputs to a process besides the raw material. That are controllable inputs and _____ inputs.
a) noise
b) voice
c) monitoring
d) service
View Answer

Answer: a
Explanation: There are 3 types of input to every process viz. raw materials, controllable inputs and uncontrollable inputs. Uncontrollable inputs are also called Noise inputs.

13. ASQC and ASQ stand for the same object.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: ASQC stands for American Society for Quality control formed in 1946. This company was renamed, American Society of Quality, back in the year 1998.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Statistical Quality Control.

To practice all areas of Statistical Quality Control for Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn